nieuws

Paul Van Damme legt uit waarom propaganda iets is van alle tijden

Op 26 mei trekken we met z’n allen naar het stemhokje. In tussentijd worden we zowat overal overspoeld met campagnebeelden, zowel in het straatbeeld als online. Propaganda is iets van alle tijden, en dat weet Paul Van Damme al langer. In zijn boek Propaganda in België (1934-1951) neemt hij de verschillende methodes uit de geschiedenis onder de loep.

Paul Van Damme bespreekt in Propaganda in België (1934-1951) welke 10 universele technieken gebruikt worden in propaganda. Dat doet hij aan de hand van 35 concrete verhalen. Dit boek focust op een bijzonder woelige periode in de Belgische geschiedenis: de regeringsperiode van Leopold III (1934-1951).

In die turbulente jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormden conflicten de rode draad. Voor welke dynamiek zorgde propaganda toen? En hoe zit het vandaag? Worden diezelfde technieken nog altijd gebruikt?

Conclusie: propaganda tussen 1934 en 1951 werkte niet zo heel anders dan de dag van vandaag

 

Verdoken propaganda is als gif: traag werkend, maar dodelijk efficiënt. – Paul Van Damme

 

Overzicht

Paul Van Damme

Propaganda in België (1934-1951)

Verdoken propaganda is als gif: traag werkend, maar dodelijk efficiënt. Aan de hand van 10 universele technieken toont Paul Van Damme glashelder hoe propaganda werkt. Hij belicht 35 concrete verhalen, die rijkelijk geïllustreerd zijn met dikwijls nooit eerder gepubliceerde archiefbeelden. Dit boek focust op een bijzonder woelige periode in de Belgische geschiedenis: de regeringsperiode van Leopold III (1934-1951). In die turbulente jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormden conflicten de rode draad. Voor welke dynamiek zorgde propaganda toen? En hoe zit het vandaag? Worden diezelfde technieken nog altijd gebruikt? De auteur analyseert, vergelijkt en actualiseert. De stijl is illustratief en narratief. Toegankelijk en meeslepend, zoals geschiedschrijving moet zijn. PAUL VAN DAMME werkt als leraar geschiedenis en heeft al heel wat geschiedenisuitgaven op zijn palmares, zowel educatieve als wetenschappelijke: Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten (2011), Vriend over vijand. De Grote Oorlog in spotprenten (2013) en Brugge. Een verhaal van een stad (2016). Ook verleende hij zijn medewerking aan een BBC-reportage en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De pers over Vriend over vijand: ‘Een prachtig uitgegeven boek. En een zeer geslaagde krachttoer om historische spotprenten van 100 jaar geleden uit te leggen aan een publiek van vandaag.’ – PIET CHIELENS, IN FLANDERS FIELDS MUSEUM ‘Een boek dat urenlang de aandacht vasthoudt’ – DE MORGEN ‘Een bijzonder rijk geïllustreerd en origineel boek’ – DE STANDAARD

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief