nieuws

‘Pest en cholera’: een bloedstollende geschiedenis van de geneeskunde

Het is verbluffend wat de geneeskunde tegenwoordig allemaal kan, maar hoe kwam je vroeger van kleine kwalen of heuse epidemieën af? Doorspekt met anekdotes biedt Pest en cholera een fascinerend overzicht van allerlei afschuwelijke ziekten en hoe ze vroeger werden behandeld.

Tot in de negentiende eeuw pasten dokters allerlei onwaarschijnlijke methodes toe, van bloedzuigers tot medicijnen op basis van uitwerpselen. Je laten behandelen of niet?

In de loop der tijden teisterde een waaier aan infecties de mensheid: jicht, scheurbuik, de pest, syfilis, lepra, tuberculose, pokken, mazelen, tyfus, gele koorts, malaria,  cholera, epilepsie, hysterie… De remedies waren vaak erger dan de ziekten zelf: kiezen tussen de pest en de cholera.

In de renaissance ontstonden de eerste moderne medische praktijken, zoals het gebruik van afbinddraad bij amputaties. Het was echter wachten op een pionier als Louis Pasteur voordat wetenschappelijk verantwoorde behandelingen hun intrede deden en vaccinaties of sterilisatie van medische instrumenten ingeburgerd raakten.

Pest en cholera stemt je ontzettend dankbaar voor de vooruitgang die de medische wetenschap intussen heeft geboekt! Minder geschikt voor gevoelige lezers.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief