nieuws

Peter Doomen leert je alles over wijn

Drink je wel eens graag een wijntje, maar weet je nooit goed welke fles je moet kopen? Zie je door het bos de bomen niet meer in de wijnsectie van de supermarkt? Peter Doomen, Nationaal Wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde, helpt je op weg in Bucketlist voor een wijnkenner. Weet je al waarom de ene fles 4 euro kost en de ander 40 euro, maar wil je je kennis nog wat bijschaven? Ook dan kan het nieuwste boek van Peter van dienst zijn!

‘100 dingen die je moet weten en gedaan hebben om een wijnkenner te worden’ is de spraakmakende ondertitel van het boek. Je begint je omzwervingen bij nummer 1 op de bucketlist, waarmee je uitzoekt welk type wijnproever je bent. Op basis daarvan kun je verder. Echte beginnelingen kunnen de vijf niveaus stuk voor stuk afwerken, zodat hun kennis en expertise gaandeweg groeien. Wie al wat meer gevorderd is, kan enkel die stukjes lezen die hem of haar interessant lijken. Bij de meeste bucketlistitems
hoort een experiment, al dan niet in de vorm van een wijnproeverij.

Dit boek is als een wijnkelder met honderd flessen: die drink je ook niet in één keer leeg. Je drinkt de flessen zelfs niet in een bepaalde volgorde. Nu en dan haal je eens een flesje tevoorschijn dat bij de stemming hoort: het bezoek van een vriendin, een verjaardag, een etentje, een glaasje bij het haardvuur. Zo ook met dit boek: je verwerkt een item waar je klaar voor bent en dat bij de gelegenheid past.

Elk van de vijf niveaus begint met een test waarmee je je oriënteert en die vertelt of je klaar bent voor de stap die volgt. Elk niveau bundelt een twintigtal bucketlistitems van een gelijksoortig ervaringsniveau. Niveau 1 zijn basisvaardigheden, terwijl op niveau 5 items voorkomen waar zelfs doorgewinterde wijnproevers zich niet aan wagen. De twintig thema’s die aan bod komen, zijn erg divers. Het gaat van wijnproeven, over wijn leren, de juiste wijn op de juiste plek kiezen en aroma’s ontdekken en herkennen, tot en met de hersenwetenschap, die ontrafelt hoe onze zintuigen en ons brein dit allemaal aan elkaar rijgen.

Op een zeer toegankelijke en boeiende manier deelt Peter Doomen zijn enorme kennis over wijn. Hij beantwoordt vragen als:

  • Hoe leer je echt proeven?
  • Hoe organiseer je zelf een wijnproefavond met vrienden?
  • Waarom is de ene wijn veel duurder dan de andere?
  • Hoe herken je een betrouwbare wijnhandel?
  • Hoe kies je een wijncursus of en wijnclub die bij jou past?

 

Of je er nu aan begint als amateur of als ervaren proever, met dit boek word je een échte wijnconnaisseur!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief