nieuws

Peter Verhelst wint Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Letteren

Zeer mooi nieuws voor auteur Peter Verhelst: hij ontving deze avond de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie Letteren!

Tijdens een feestelijke zaalshow in de AB reikte Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz de Ultimas 2018 – voorheen de Vlaamse Cultuurprijzen – uit. Het feest is een terugblik op de meest opmerkelijke prestaties in de culturele sector van het afgelopen jaar. Met de cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. Peter Verhelst mocht de Ultima in de categorie Letteren mee naar huis nemen.

Verhelst maakte een overweldigende indruk op de jury met Voor het vergeten, een boek over zijn overleden moeder waarin hij zijn volledig taalarsenaal bovenhaalt om het verdriet te bekampen.

Voor het vergeten is een oogstrelend rouwboek, een caleidoscopische roman die wisselt tussen droevig proza, bevreemdende poëzie en soms hermetische essays over hedendaagse kunst – blijkbaar kan alleen schoonheid troost bieden in het aanzien van de dood.” – uit juryrapport Ultimas

Daarnaast was de jury ook gecharmeerd door de gedichten die Verhelst aanleverde voor het Nederlandse Poëziegeschenk waarmee hij een poëtische brug slaat naar onze Noorderburen.

De laureaten van de Ultimas ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro – de prijs voor Algemene Culturele Verdienste krijgt 20.000 euro – een foto- en videoreportage en een nieuwe Ultima-award, gemaakt door Stefaan Dheedene.

Over de Ultimas

De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt, sinds 2018 aangevuld met de BILL Award voor jong artistiek talent. Minister van Cultuur Sven Gatz: “Het is nu het derde jaar dat we Ultimas uitreiken om verdienstelijke artiesten of culturele organisaties te lauweren. De eerste keer deden we dat in Gent in de Vooruit en vorig jaar was de Antwerpse Arenbergschouwburg the place to be. In de AB ben ik als Brusselaar blij een thuismatch te mogen spelen. De feestelijke uitreiking van onze Ultimas is intussen een evenement geworden waar heel de cultuursector naar uitkijkt. Ook omdat het dé gelegenheid is om te feesten met heel ons culturele veld en wie weet wel nieuwe samenwerkingen op poten te zetten!”

Voor meer info: www.ultimas.be

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief