nieuws

Pieter Boussemaere: “Hittegolf maakt mensen niet warmer voor het klimaat”

Over tien dagen verschijnt bij Davidsfonds Uitgeverij Tien klimaatacties die werken van Pieter Boussemaere, docent prehistorie en wereld- & klimaatgeschiedenis aan de Vives Hogeschool Brugge. Naar aanleiding van de hittegolf publiceerde De Standaard vandaag een opiniestuk van hem.

Boussemaere betwijfelt of de hoge temperaturen van de laatste maanden mensen ertoe zullen aanzetten hun gedrag te veranderen. “Doemverhalen over het klimaat hebben een averechts effect,” zegt hij.

“Zouden deze uitzonderlijke temperaturen mensen aanzetten tot klimaatactie? Het antwoord daarop is helaas: de kans is klein. In het beste geval zullen deze berichten onze bezorgdheid over de klimaatkwestie (tijdelijk) verhogen. Maar een grotere bezorgdheid leidt niet automatisch tot actiegericht handelen. Het effect van een grotere bezorgdheid is sterk afhankelijk van de ontvanger, de manier waarop erover bericht wordt en de context.”

Maar er is hoop…

Gelukkig reikt Boussemaere ook oplossingen aan. Net die koppeling tussen oorzaken en oplossingen is cruciaal om mensen tot actie aan te zetten. Zo creëer je de juiste context. Voorwaarde is wel dat mensen het gevoel krijgen dat de voorgestelde oplossingen echt een verschil maken en dat ze zichzelf in staat zien om die acties uit te voeren.

Ook daar wringt het schoentje. Want wat ben je met klassiekers dat het autoverkeer of de bevolkingsgroei moet worden afgeremd? Daar heb je als individu weinig vat op.

Benieuwd welke klimaatacties wél werken? Ontdek het vanaf 17 augustus in Tien klimaatacties die werken !

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief