nieuws

Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

De Poëziedebuutprijs Aan Zee, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs, in samenwerking met Theater Aan Zee, is dit jaar aan zijn tweede editie toe. Bezoek de vijf genomineerden tijdens Apéro Poëzie!

De jury van de Poëziedebuutprijs Aan Zee selecteerde 5 dichters voor hun bijzondere poëziedebuut uit 2017: Simone Atangana Bekono met hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin), Joost Decorte met Stalker (PoëzieCentrum), Vicky Francken met Röntgenfotomodel (De Bezige Bij), Dominique De Groen met Shopgirl (Het Balanseer) en Laurens Ham met Mijn grote schuld (Wereldbibliotheek).
Zij zijn te gast in Apéro Poëzie tijdens Theater Aan Zee 2018 om voor te lezen uit eigen werk.

Het poëzieprogramma Apéro Poëzie wordt dit jaar geprogrammeerd in 5 afleveringen. Tijdens elke aflevering vertellen bekende lezers over de poëzie in hun leven, bij een aperitief en met zicht op zee. Bovendien brengen ze een dichter mee die ze bewonderen, een illustrator tekent live en er is plaats voor een poëziedebutant, telkens een van de genomineerden van de tweede editie van de Poëziedebuutprijs Aan Zee.
Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum, gaat met hen in gesprek. Ahmed Roni & friends brengen etnisch-Koerdische muziek.

De genomineerden van de Poëziedebuutprijs Aan Zee kan je aan het werk zien tijdens Apéro Poëzie op:

do 26 juli: Vicky Francken – met Erik de Jong/Spinvis, Ingmar Heytze, Randall Casaer
za 28 juli: Joost Decorte – met Simone Milsdochter, Kira Wuck, Seppe Van den Berghe.
di 31 juli: Laurens Ham – met Wouter Deprez, Christophe Vekeman, Tineke Van Hemeldonck.
do 2 augustus: Dominique De Groen – met Herman Balthazar, Roel Richelieu Van Londersele, Ann De Bode
za 4 augustus: Simone Atangana Bekono – met Alicja Gescinska, Peter Verhelst, Sarah Yu Zeebroek.

Apéro Poëzie gaat telkens door om 11 uur in KAAP/Vrijstaat O. (Kon. Boudewijnpromenade/ Zeedijk 10). De laureaat wordt bekend gemaakt op 4 augustus en de geldprijs van €1.500 wordt om 17.00 uur officieel overhandigd tijdens de Theater Aan Zee prijsuitreiking.

Over de prijs
In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2017. In de jury zetelen: Lies Van Gasse, dichter en kunstenaar, Willem Thies, dichter en recensent, Martine Vandermaes, bibliothecaris van Bibliotheek Oostende en Hendrik Tratsaert, artistiek coördinator Literatuur en Beeldende Kunt bij KAAP; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief