Op 6 mei 2023 wordt Charles III officieel tot koning gekroond. Kroon en scepter van meesterverteller en anglofiel Harry De Paepe is de ideale gids om dit belangrijk onderdeel van de Britse monarchie in een ander licht te zien. 

De Engelse kroningsceremonie kent haar oorsprong in 973, toen de benedictijn Dunstan het hoofd van koning Edward de Vredevolle zalfde en vervolgens kroonde. Sindsdien volgde men tot en met Elizabeth II in 1953 hetzelfde stramien.

Dat stramien kende een hobbelig parcours: de aanwezige menigte durft wel eens luidruchtig te beginnen eten en drinken, een te kronen tienjarige valt in slaap, de kroon valt op de grond, een monarch heeft meer oog voor zijn maîtresse dan voor zijn koningin – er is zelfs eentje die letterlijk uit een vrijpartij gesleurd moet worden – het koor zingt vals of wachters aan de poorten van Westminster Abbey schrikken zo van het gejuich tijdens de kroning dat ze van de weeromstuit Londen beginnen te plunderen.

Niet alleen mensen hebben een prominente plaats in het hele gebeuren, ook de attributen die gebruikt worden bij de ceremonie. Er is de houten troon uit de dertiende eeuw – mét graffiti, toeristen mochten in de achttiende eeuw tegen betaling zelfs plaatsnemen op het meubel – de St Edward’s Crown die gemaakt is van restanten van de vernielde kroningskroon, de rijksappel en de scepter en zoveel meer.

In Kroon en scepter neemt Harry De Paepe je mee langs de grappigste, gekste en mooiste verhalen rond de kroningen van de Engelse vorsten en vorstinnen. De perfecte voorbereiding op de kroning van Charles III op 6 mei!

Kroon en scepter

Koninklijke kampioenen, vallende edelen en vloekende vorsten: verhalen van achter de coulissen van de coronation door een meesterverteller en anglofiel.   De Engelse kroningsceremonie kent haar oorsprong in 973, toen de benedictijn Dunstan het hoofd van koning Edward de Vredevolle zalfde en vervolgens kroonde. Sindsdien volgde men hetzelfde stramien. Dat stramien kende een hobbelig parcours: de aanwezige menigte durfde wel eens luidruchtig te beginnen eten en drinken, een te kronen tienjarige viel in slaap tijdens de ceremonie, de kroningskroon donderde op de grond, een monarch had meer oog voor zijn maîtresse dan voor zijn koningin – eentje moest zelfs letterlijk uit een vrijpartij worden gesleurd –, het koor zong vals of wachters aan de poorten van Westminster Abbey schrokken zo hard van het gejuich dat opsteeg dat ze van de weeromstuit Londen begonnen te plunderen.   Kroon en scepter is de ideale gids om een belangrijk onderdeel van de Britse monarchie in een ander licht te zien.

€ 22,99

Harry De Paepe

Harry De Paepe is volgens het weekblad Trends ‘Vlaanderens bekendste anglofiel’. Hij treedt vaak op voor tv en radio als kenner van de Britse cultuur en politiek. Harry is coauteur van het bekroonde Stiff Upper Lips en van Haunted, een boek over Britse spoken en geesten. Maar ook Sausage, over Elizabeth II, De twee kanten van het Kanaal en Het Lam Gods. Bewonderd en gestolen zijn van zijn hand. Hij werkte verder ook intens mee aan Het verhaal van Vlaanderen - De geschiedenis van de prehistorie tot nu.   © Geert De Rycke