Op 25 mei verschijnt Slavernij aan de Schelde van David Van Turnhout. Wil je graag op de hoogte blijven van de verschijningsdatum én een seintje krijgen van zodra het boek bestelbaar is? Laat dan hier je gegevens achter en blijf als eerste op de hoogte!

Over het boek

Afgelopen zomer legde onderzoeksjournalist David Van Turnhout een schrijnend geval van mensenhandel in de bouwsector bloot: maar liefst 174 Filipijnse, Bengaalse en Turkse arbeiders werden economisch uitgebuit op de bouwwerf van chemiereus Borealis in Kallo. Later bleken er nog eens 50 Oekraïners onder het minimumloon aan de slag te zijn.

Antwerpen is één grote werf, en daarvoor zijn bouwvakkers nodig. Om het tekort aan te vullen zoeken bouwbedrijven vaklui in het buitenland. Hun huisvesting is blijkbaar big business. Vastgoedbedrijven gaan op zoek naar grote uitgeleefde gebouwen en brengen er honderden arbeiders onder. In de Borealiszaak leefden de slachtoffers in een oud rusthuis waar de brandveiligheid erbarmelijk was. Ze sliepen er met achten op één kamer, er was één toilet voor twintig personen. Helaas is de Borealiszaak geen alleenstaand geval.

In Slavernij aan de Schelde spreekt de auteur met experts in mensenhandel en economische uitbuiting en vraagt zich af wat er moet gebeuren om het fenomeen aan te pakken. Zo’n verhaal gaat ook een onderzoeksjournalist niet in de koude kleren zitten. In dit boek vertelt Van Turnhout hoe hij een groep slachtoffers vond en erachter kwam dat ze door iedereen vergeten waren. Hoe hij een hele nacht bij de politie doorbracht na de ontdekking van een nieuw slachtoffer. En hoe hij al zijn moed verzamelde om een van de daders op heterdaad te betrappen.

Slavernij aan de Schelde is een meeslepend boek dat geschreven en gelezen moet worden. We mogen
onze ogen niet sluiten voor deze ergste vorm van uitbuiting ten dienste van onze economie.