nieuws

Ramsey Nasr maakt de balans op in coronatijd

0

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr zich in De fundamenten stelt.

De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.

.

‘Ga naar de boekhandel, koop dit boek. Aarzel niet, doe het. Ik heb het in één ruk uitgelezen, met op het einde tranen in mijn ogen.’

Paul Verhaeghe

Eerder deze week was de auteur te gast bij Pompidou op Radio Klara. Hij ging met Heleen Debruyne en Greet Van Thienen in gesprek over De fundamenten. Wat zijn de fundamenten van onze samenleving, en zijn we ze niet te veel als ornamenten gaan beschouwen? In welke vorm kan cultuur bijdragen aan het debat en welke rol zou de overheid vandaag de dag op zich moeten nemen? Fragmenten van het interview lees je terug op www.vrt.be. Het volledige gesprek is te beluisteren als podcast op www.klara.be.

Ook in HUMO verscheen een interview met de auteur: ‘Er zijn momenten dat je je stem móét laten horen. Dit is er zo één.’ In het interview met Mark Schaevers haalt Nasr onder meer het belang van cultuur in coronatijd aan, en licht hij toe waarom we niet langer kunnen doorgaan met het leven dat we nu leiden. Het volledige interview lees je op www.humo.be (let op: artikel bevindt zich achter betaalmuur).

Lees ook de interviews met Nasr op www.demorgen.be en www.standaard.be, of bekijk het fragment bij het Nederlandse programma Buitenhof:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief