recept

[Recept] No waste kreeftensoep van Dagný Rós Ásmundsdóttir

Vulkanen, gletsjers, geisers, natuurlijke stoombaden, watervallen én een buitengewone keuken, dat is IJsland. In ROOTS gaat Dagný Rós Ásmundsdóttir, de IJslandse chef die al dertien jaar in België woont, op zoek naar haar culinaire wortels. Vis is Dagny’s lievelingsproduct. Vandaag trakteren je daarom op één van haar favoriete recepten: No waste kreeftensoep van haar mama Biddy.

No waste kreeftensoep is hét recept waar ik thuis mee ben opgegroeid. Mijn mama maakte soep met de schalen van kreeften, langoustines, gamba’s… En nu vries ik nog altijd de schalen van deze schaaldieren in om later soep van te maken. Ik maak deze soep altijd op gevoel. De smaak en dikte zijn essentieel, dus voeg ik wat meer bouillon, room of tomatenpuree toe tot ik de perfecte smaak heb. Koken is proeven en aanpassen. Altijd!

Benodigdheden
1 kg schalen van schaaldieren (uit de diepvries, ontdooid – of haal ze bij je visboer)
1 à 4 teentjes knoflook, fijngesneden
3 à 4 wortels, in stukken gesneden
100 g boter + 2 el extra
2 à 3 el bloem
2 dl kreeftenbouillon
2 el tomatenpuree
0,5 l witte wijn
3 à 4 dl room
cognac
peper en zout

Bereiding
× Doe de boter in een grote pan en bak de pantsers gedurende 15 à 20 minuten.
× Voeg de knoflook en de wortels toe. Voeg water toe tot de pantsers net onderstaan en laat gedurende 2 uur sudderen.
× Zeef de soep.
× Smelt de 2 el boter op het vuur en voeg de bloem toe. Roer tot een roux en giet er dan beetje bij beetje de gezeefde soep bij. Blijf roeren, zodat je geen klonters krijgt. Laat de soep rustig tot het kookpunt komen.
× Voeg de kreeftenbouillon, tomatenpuree, witte wijn en room toe en laat dat alles nog 10 minuten sudderen.
× Voeg een scheutje cognac toe en breng op smaak met peper en zout. Werk eventueel af met verse langoustines.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief