Het is herfst! De dagen worden korter en de herfstvakantie komt elke week weer iets dichterbij. Het avondmaal is vaak een kostbaar moment van gezelligheid waarop het hele gezin samenzit.

Deze week kiezen we voor plantaardig koken! Een manier van koken die velen associëren met saaiheid en smakeloosheid, maar Miki Duerinck en Kristin Leybaert tonen in hun kookboeken dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn. Deze originele spaghetti-kaaskroketjes uit Vandaag Vegan! zijn hét perfecte voorbeeld van een plantaardig recept dat niet alleen lekker is, maar ook gemakkelijk te maken. Een win-win dus!

Tip: serveer ze met een heerlijke salade.

Ingrediënten

Voor 8 kroketjes
125 g volkoren spaghetti
50 g sojaboter
50 g bloem
3 dl havermelk
3 eetlepels edelgistvlokken
1 eetlepel bleke miso
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels gehakte verse
tuinkruiden (peterselie, dille, dragon)
peper en zout
olie om te frituren

Om te paneren
4 eetlepels bloem
1 dl water
100 g paneermeel


Bereiding

  1. Breng gezouten water aan de kook, voeg de spaghetti toe en kook hem gaar.
  2. Giet de spaghetti af en zet hem opzij.
  3. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en voeg beetje bij beetje de havermelk toe. Blijf intussen goed roeren zodat de bloem niet klontert.
  4. Roer ook de gistvlokken al roerend door de saus.
  5. Breng de saus op smaak met miso, citroensap, gehakte tuinkruiden, peper en zout.
  6. Meng de spaghetti met de saus en verdeel het mengsel over een rechthoekige, koele schaal. Laat alles door en door afkoelen en opstijven.
  7. Snijd het afgekoelde spaghettimengsel in blokjes ter grootte van kroketjes.
  8. Verwarm de frituurolie op 180 °C.
  9. Maak een papje van de bloem door er het water aan toe te voegen.
  10. Haal de kroketjes één voor één door het papje en vervolgens door het paneermeel.
  11. Frituur de kroketjes goudbruin.

 

Vandaag Vegan!

Kiezen om voluit plantaardig te gaan heeft alleen maar positieve eff ecten. Maar hoe moet dat? Vegan koken vraagt wat knowhow, gelukkig zijn de oplossingen vrij eenvoudig. Je moet alleen weten welke plantaardige alternatieven je waarvoor kunt gebruiken. Neem nu een ei. Komt voor in veel van je favoriete recepten: om te binden, om te paneren, om op te kloppen. Kun je dat eitje overal op dezelfde manier vervangen? Nee, de oplossing is telkens verschillend. Maar het lukt! Proef maar van de quiche met pompoen en prei, de eiersalade, de tortilla van vermicelli, de appeltaart en de schattige Pavlovataartjes. Ook voor kaas ... lees meer gaan de auteurs op zoek naar aangepaste oplossingen voor de hartige smaak, de smeuïgheid of het krokante korstje. Zoals bij het gegratineerd witloof, de cashewnotensmeerkaas met dille, de wrap met feta en avocado en de kwarktaart met frambozen en speculaas. Plantaardige melk en room zijn er bij de vleet. Weet wat je kiest voor welke bereiding! Dan lukt je lasagne, maak je originele amandelpolenta en wordt de aardbeienbavarois lekker luchtig. Vandaag vegan! is niet alleen een boek over plantaardig koken, het is vooral een boek over lekker eten. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, voor wie vegan vanzelfsprekend is, maar ook voor de nieuwsgierige starter die wel wil gaan voor Vandaag Vegan!

€ 22,99

La cucina verde

'La cucina verde' is een ontmoeting tussen twee boeiende culinaire werelden: de Italiaanse keuken met haar zuiderse warmte en de veggiekeuken met haar liefde voor groenten. Voeg daarbij de creativiteit van twee ervaren veggie-auteurs en je krijgt gerechten die deliziosi zijn: herkenbaar en toch onverwacht, toegankelijk en grensverleggend, snel en gezond. Elk recept is een verrassing, vanaf het kleinste hapje tot het dessert: de pizza’s met een hoekje af, de risottotaart met paddenstoelen, de pompoenlasagne zonder pasta, de citroenmousse met pastinaak. Je merkt het: speelsheid en Italiaanse traditie lopen in 'La cucina verde' voortdurend in elkaar over. Pizza, pesto, carpaccio, ... lees meer tiramisu, cappuccino, lasagne, panna cotta, frittata, polenta, risotto, parmigiano, salade caprese, mezzaluna… ze zitten er allemaal in, maar net een tikkeltje anders dan je zou verwachten. Kortom: een vegetarisch kookboek om duimen en vingers bij af te likken.

€ 15,00

Veggie burgers, balletjes en broodbeleg

Vers is altijd het lekkerst. Daarom is het zo leuk als je zelf burgers, balletjes en broodbeleg kunt maken. Het vraagt niet eens zoveel werk. In dit boek vind je originele combinaties met noten en groenten, granen en peulen, plantaardig gehakt en pittige smaakmakers die verwerkt worden tot burgers, balletjes en broodbeleg. Elk recept is apart en zit boordevol smaak. Soms zijn ze heerlijk klassiek, zoals de herfstburger met pompoen en hazelnoten, waterzooi met balletjes of gebakken champignonpaté. Andere hebben een mediterrane twist. Proef maar eens van de Provençaalse linzenburger met cashewnoten, de polentaburger met mais en paprika, de risottokroketjes met ... lees meer tijm of de auberginetapenade met koriander. Helemaal verrassend zijn de recepten met een oosterse toets. Een couscousburger met de smaken van Marokko, Thaise kokos-tofuburger, dahlballetjes met yoghurt en koriander of oosterse groentesalade met iziki… een voor een allemaal fantastische gerechten. Met veganistische en glutenvrije recepten.

€ 20,99