nieuws

Remco Campert onthult gedicht op de gevel van De Bezige Bij Amsterdam

Vandaag onthult Remco Campert de beroemde regels uit zijn verzetsgedicht Iemand stelt de vraag op de zijgevel van het pand van Uitgeverij De Bezige Bij op de Van Miereveldstraat 1 in Amsterdam. Een mooie manier om de uitzonderlijke verbintenis tussen de uitgeverij en Remco Campert te vieren.

Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in z’n kop krijgt

zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die de sigaret aansteekt

zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen.

De geschiedenis van De Bezige Bij en Remco Campert zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan Campert (1902 – 1943), de vader van Remco Campert (1929), schreef het iconische verzetsgedicht Het Lied der Achttien Dooden, de eerste uitgave van de verzetsuitgeverij De Bezige Bij. Oprichter Geert Lubberhuizen maakte een rijmprent van dit gedicht dat ten bate van de verzetsactiviteiten clandestien werd verkocht en verspreid.

In 1952 publiceerde Remco Campert zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, getiteld Een standbeeld opwinden. Nu, inmiddels 65 jaar later, op zijn zevenentachtigste, is hij na vele boeken en literaire onderscheidingen, tot op de dag van vandaag een actief publicerend auteur en dichter.

Het gedicht wordt aangebracht door beeldend kunstenaar Serge Verheugen naar een ontwerp van vormgever Erwin Slaats. Er is gebruikgemaakt van lettertype Corpid van de Nederlandse letterontwerper Lucas de Groot.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief