leesfragment

Rik Ringers is helemaal terug!

Geen naam zo welklinkend als ‘Rik Ringers’. Zesenzestig jaar geleden zet hij zijn eerste stappen in het weekblad Kuifje, en al snel groeit hij uit tot een vaste waarde van het blad. Onvermoeibaar bindt de creatie van André-Paul Duchâteau sindsdien de strijd aan met slechteriken van het laagste allooi. Vorig jaar moesten we afscheid nemen van Duchâteau, maar dankzij Zidrou en Simon van Liemt is Rik Ringers nog lang niet uitgeteld. Zij maken ondertussen alweer het vijfde album uit De nieuwe avonturen van Rik Ringers. Je kunt ook (opnieuw) kennismaken met de originele verhalen uit de reeks in de eerste integrale uitgave van Rik Ringers – De beginjaren.

Een reporter die de strijd met de misdaad aanbindt, waar hebben we dat eerder gehoord? Rik Ringers ontstaat in 1955 als hoofdfiguur van een reeks korte stripverhalen, als eerbetoon aan Jan Kordaat, die andere detective, verzonnen door Jean Doisy en getekend door Jijé. Dat het zo’n vaart zou lopen voor hun personage, kunnen Duchâteau en Tibet zich op dat moment nog niet inbeelden: “Het personage zou terugkeren in een of twee korte verhalen, dat was alles.”

Maar al snel wordt Rik Ringers zo populair dat hij een vast plekje krijgt in het weekblad Kuifje, als een heus vervolgverhaal. Niet veel later is Rik Ringers zelfs een van de onbetwiste topreeksen van het weekblad. Wat begint als een detectivereeks à la Agatha Christie groeit al snel uit tot een detectivereeks vol fantasy-elementen… een ingeving van Duchâteau: “We hadden ons zo geamuseerd met Spoken in de nacht dat ik besloot alle mogelijkheden van het fantasyverhaal te verkennen… Ik noemde Rik Ringers in die tijd een soort ‘detective van het onmogelijke’, en die term is blijven hangen.”

► Lees de eerste pagina’s van De nieuwe avonturen van Rik Ringers

► Lees de eerste pagina’s van Rik Ringers – De beginjaren

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief