nieuws

Scandinavische kunst van het opvoeden: Van peuter tot kleuter

In de serie  De zeven stappen naar succesvol ouderschap leert Hedvig Montgomery je stap voor stap om de ouder te worden die je graag wil zijn. Sinds deze week is het derde deel, Van peuter tot kleuter, verkrijgbaar. Dit boek, gericht op de opvoeding van kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud, geeft antwoord op de meest prangende vragen van ouders: Wat is nu goed opvoeden? Is het belangrijk dat je kleuter nu al vriendschappen sluit? Hoe erg is het als broers en zussen weleens vechten? Hoe reageer je als je peuter een denkbeeldig speelmaatje heeft? En hoe ga je om met alle emoties die deze fase bij jou oproept? Deze leeftijdsfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Gelukkig kun je je nu voorbereiden.

Hedvig Montgomery vertelt je hieronder alvast meer over Van peuter tot kleuter.

De wereld aan je voeten

De kleuterjaren zijn voor iedereen een geweldig avontuur. In de eerste jaren hebben we alleen oog voor de wereld om ons heen en voor concrete dingen, terwijl we later een oneindige wereld te zien krijgen. We maken een sprong van ons vertrouwde gezinnetje naar de grote buitenwereld. Van bijna niets naar oneindige mogelijkheden. Als ouder krijg je in deze jaren te maken met een kind dat zich ontpopt en roept: ‘Ik ben er klaar voor!’

Je tweejarige doet vaak niets liever dan jouw volwassen bezigheden imiteren, maar slechts een paar jaar later kun je datzelfde kind onder aan de trap aantreffen in een denkbeeldige zeilboot terwijl het op het punt staat om de wereld te veroveren en koers te zetten naar Borneo.

 

Het mooie is dat in ieder kind zo’n geweldig avontuur schuilt.
Het dak van jullie huis verdwijnt, de muren vallen weg en de sterren zijn plotseling binnen handbereik.

Het mooie is dat in ieder kind zo’n geweldig avontuur schuilt. Het ligt als een zaadje verborgen in alle mensen en vormt voor iedereen een prachtige belofte: het universum zal zich ook aan jou openbaren.

Er zijn maar weinig dingen die me meer in de mensheid doen vertrouwen dan een kind van vijf. Als een kind aan het einde van die avontuurlijke reis komt, bestaan er geen grenzen meer. En precies op dat punt, als een kind de eindeloze hemel boven zich heeft en de doorzichtige, heldere zee onder zich, wordt een heel belangrijk deel van de basis gelegd van de mens die het uiteindelijk zal worden.

De kiem voor alles wat een kind moet weten over het leven wordt precies in deze jaren geplant. Een vijfjarige is nog een volledig onbeschreven en blanco blad en om die reden kun je het volgende beter niet zeggen: ‘Zo mag je je niet gedragen’, of: ‘Wat je zegt klinkt een beetje onwaarschijnlijk’.

In de toekomst zal je kind nog vaak genoeg te maken krijgen met wetmatigheden, regenkleding en iets te ingewikkelde huiswerktaken.

Laat dat zaadje in je kind uitgroeien tot iets groots en dappers, tot optimisme en alles wat er nodig is om de wereld een klein beetje mooier te maken. Door te spelen en de fantasie te gebruiken, leert een kind hoe het met andere mensen moet omgaan, hoe het zich tot regels moet verhouden en hoe het naar de juiste dingen kan reiken; je kind zal merken dat het met een denkbeeldig bootje helemaal tot Borneo kan komen als hij of zij zich maar genoeg inspant.

In deze jaren zuigt je kind bij alles wat het doet en wat het meemaakt de levenservaring in zich op; het enige wat jij hoeft te doen is je kind de ruimte geven, het aan de hand nemen en mee aan boord van het bootje gaan als dat mag. Alles wat je kind nu leert, zal helpen bij het leren omgaan met de nederlagen die nog gaan komen, met verbroken relaties en dromen die op een dag worden nagejaagd. En misschien slaagt je kind daarin, maar misschien ook niet.

Het is hoe dan ook een veeleisende en prachtige sprong naar zelfstandigheid waar je getuige van gaat zijn; je kind wordt zindelijk, het leert nee te zeggen, het gaat zelfstandig eten, het zal steeds meer op een volwassen manier gaan praten en het zal gaan vragen waarom de wereld is zoals die is.

Het zijn grote sprongen voor een klein mens.
Het zijn grote sprongen voor een klein mens.

 

Ik ben er vrij zeker van dat je de vijfjarige in jezelf je hele leven met je meedraagt. Dus bescherm hem of haar goed. Het leven zal jullie op de proef stellen, wellicht in deze jaren wel meer dan ooit. Maar als je het zaadje dat in je kind is geplant goed beschermt en als je oplet hoe het groeit, dan ga je op een ontdekkingsreis waar je nooit spijt van zult krijgen.

 

Reis naar de maan

Kleine kinderen ontdekken de wereld om hen heen stap voor stap. Langzaam maar zeker zullen ze leren hoe alles in elkaar steekt. Ze ontdekken hoe koffiekopjes en harten kunnen worden gebroken én weer worden gelijmd, ze zullen ja durven zeggen als er iets moois op hun pad komt en ze zullen nee leren zeggen als iets niet goed voelt. Ze zullen step leren rijden, hun eigen broodjes leren smeren, in bomen leren klimmen, alle letters leren spellen, hun schoenveters leren strikken en alleen naar de wc leren gaan. Ze zullen hun plaats in de wereld gaandeweg ontdekken en wellicht beseffen ze op een dag hoe nietig ze eigenlijk zijn op die kleine planeet in dat oneindige universum. Misschien leren ze zelfs de grootsheid te doorgronden van de ander zien en van gezien worden. Van samen zijn. Van een ander liefhebben. En van jezelf liefhebben.

En hier kom jij in beeld. Tijdens die geweldige reis heeft je kind namelijk iemand nodig die het aan de hand neemt. Je kind leert door zich tot andere mensen te verhouden. Het leert in jouw nabijheid. Dus zorg dat jullie samen zijn!

En besef dat een kind dat bang is niets leert. Het zal geen nieuwe dingen ontdekken, simpelweg omdat het dat niet durft en het zal niet overal naartoe kunnen reizen; het kind zal alle energie moeten steken in overleven. Maar kinderen die zich echt geborgen voelen, kunnen naar de maan reizen en terug.

 

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief