nieuws

Schrijfmachines W.F. Hermans gerestaureerd en te bewonderen in Boekhandel Limerick

Sinds 1 september -W.F. Hermans’ verjaardag- is de collectie schrijfmachines van de gevierde schrijver opnieuw in volle glorie en volledig gerestaureerd te bewonderen in Boekhandel Limerick in Gent.

De schrijfmachines van W.F. Hermans bevonden zich jarenlang in museum Scryption te Tilburg, maar belandden in 2013 in Boekhandel Limerick. De Nederlandse Stichting Onterfd Goed schreef een wedstrijd uit voor de schijfmachines en kwam tot de conclusie dat ze het best tot hun recht zouden komen in de boekhandel in Gent. Sindsdien bevinden de 150 schrijfmachines zich in Boekhandel Limerick, waar ze elk geadopteerd werden door liefhebbers van W.F. Hermans. Van de adoptie-opbrengsten werden de schrijfmachines dit jaar volledig gerestaureerd.

De adoptanten mochten elk hun favoriete schrijfmachine uitkiezen, inclusief bijbehorend ‘paspoort’:

‘Bij elke aankoop tikte Hermans enkele regels bij wijze van proef en die briefjes zijn gelukkig allemaal bewaard. Hij had ook een bijzondere relatie met de machines, hij zag ze als een verlengstuk van z’n talent,’ aldus Geert Brouns, eigenaar van Boekhandel Limerick tegen de VRT.

Mede door het ‘paspoort’ gingen veel hedendaagse auteurs overstag en werden adoptant van een schrijfmachine. Zo ook Christophe Vekeman, die de collectie als een van de drie grootste hoogtepunten in Gent beschouwt. Zelf vindt hij schrijfmachines onpraktisch: aan avs biechtte Vekeman op het ondingen te vinden.

Op 1 september werd de voltooiing van de restauratie met stijl gevierd. Onder andere Peter Kegel was aanwezig om meer duiding te geven over W.F. Hermans en zijn werk . Peter Kegel is projectleider/editeur van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans, waar deel 17 onlangs van verscheen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief