nieuws

Shortlist Woutertje Pieterse Prijs bekend

Gerda Dendooven zal met ‘Stella‘ toch niet de laatste Woutertje Pieterse Prijs in de wacht slepen. Het zag er even naar uit de bekroning voor beste Nederlandstalige kinder- of jeugdboek niet meer zou worden uitgereikt, maar de organisatie vond nieuwe investeerders en gaat ook dit jaar opnieuw door. Dat is goed nieuws, want met drie van de vijf nominaties is Standaard Uitgeverij goed vertegenwoordigd op de shortlist.

De Woutertje Pieterse Prijs, de bekroning voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek, zal ook dit jaar worden uitgereikt. Het zag er even naar uit dat de organisatie niet over voldoende financiële middelen beschikte om door te gaan, maar door een aantal nieuwe investeerders zal meest prestigieuze prijs voor Nederlandstalige jeugdliteratuur ook in 2018 een winnaar kennen. Zo werd vorige week een shortlist met vijf nominaties bekend gemaakt. Standaard Uitgeverij is met drie van de vijf geselecteerde boeken goed vertegenwoordigd.

De eerste nominatie uit eigen huis komt op naam van Imme Dros en Annemarie Van Haeringen die met En toen, Sheheradze, en toen? een prachtige bewerking van een reeks tijdloze verhalen maakten. Zo oordeelde ook de jury: “Dros en Van Haeringen vormen een uitstekende match in hun karakteristieke vertelling van deze sprookjes.” Naast Sheheradze leverde uitgeverij Leopold nog een nominatie aan met het nieuwste werk van Ted Van Lieshout, Onder mijn matras de erwt“Een weerbarstig boek, dat uitnodigt en uitdaagt met tekst-beeldcomposities die je niet loslaten.” en meteen ook de enige poëziebundel op de shortlist. Het literaire debuut van Annet Schaap bij Querido sluit tot slot de lijst af. De jury over Lampje: “Lief, mooi, klassiek en schrijnend verhaal, dat de jury hetzelfde plezier liet ervaren dat ze als kind hadden bij het lezen van een mooi boek.”

(Bron + volledige shortlist)

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief