nieuws

Siel Verhanneman debuteert met literaire roman

Kortrijkste schrijfster Siel Verhanneman heeft al heel wat op haar palmares staan. Haar dichtbundels stonden wekenlang in de Vlaamse poëzie-topdrie, naast de Canadese bestsellerauteur Rupi Kaur. Lize Spit is fan en Saskia De Coster riep haar uit tot Held van Kortrijk. Met Of iedereen gaat dood zet ze haar eerste trefzekere stappen als romancier.

Zelden wist iemand rouw en verdriet zo teder neer te zetten. Lander, een van de hoofdpersonages in het boek, is een late twintiger en sinds de dood van zijn vader in denktijd. Verzonken in gedachten loopt hij van zijn bed naar café Bertrand, naar zijn grootmoeder en weer terug. Met elke kassei die hij verslindt, snuift hij de wereld in zich op. Alles om maar niet te hoeven stilstaan bij zijn verlies. En hij gaat naar Saskia, zijn therapeute. Zij moet Lander uit de beklemmende cocon van zijn eigen hoofd zien te krijgen. Maar wat Saskia daar ontdekt, laat haar niet meer los.

De angst en eenzaamheid waar de twee hoofdpersonages mee worstelen, bedekt Verhanneman met een zacht deken van liefde en warmte. Het verhaal is intens, maar nooit zwaar op de hand. Aan het einde lijkt het alsof je afscheid neemt van een metgezel. Fragiliteit was nog nooit zo sterk.

De relatie tussen therapeut en cliënt heb ik altijd een boeiend gegeven gevonden. Het lijkt alsof therapeuten de waarheid in pacht hebben, maar ook zij hebben hun geschiedenis, hun verhalen. Ik vraag me vaak af wat het met hen doet, een hele dag lang naar mensen luisteren. Dat moet toch ongelooflijk heftig zijn? Wanneer ik bij mijn therapeut aankom en ze me vraagt hoe het met mij gaat, heb ik altijd de neiging om te vragen: Goed, maar hoe gaat het met ú?’ (Uit: Interview Flair)

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief