Meer dan 80 simpele en plasticvrije recepten voor in en rondom het huis!

Veel mensen willen graag minder (plastic) afval produceren, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. De truc volgens Jessie en Nicky? Doe het zelf, zero waste. In Doe het zero delen Jessie en Nicky Kroon hun favoriete recepten voor een leuker leven met minder plastic. Houd het simpel: zonder moeilijke ingrediënten of uren voorbereidingstijd.

Bodybutter, allesreiniger, vegan gehaktballetjes of geurstokjes; het is binnen een handomdraai gemaakt. En het beste is: de ingrediënten staan vaak al in je keukenkastje! Naast recepten deelt het boek ook waardevolle achtergrondinformatie: welke schadelijke stoffen zitten er in reguliere schoonmaakproducten? Welke oliën zijn goed voor je huid en welke niet? En wat zijn quick fixes om eten te redden dat bijna vergaat?

Waarom dit boek? Nicky en Jessie aan het woord

Dit boek is voor iedereen die gelooft dat wij samen de wereld een beetje mooier kunnen maken en dat je elke dag iets kunt doen aan het klimaatprobleem. Voor wie dat nog niet gelooft, maar wel wíl geloven. Voor wie sceptisch is, maar toch niet niks wil doen. En voor iedereen die dit boek gekregen heeft van iemand die het tijd vindt dat  je duurzame gewoonten gaat aanleren.

In Doe het zero hebben we simpele recepten en tips verzameld die het makkelijker maken om onnodige hoeveelheden plastic verpakkingen, schadelijke stoffen en nutteloze producten uit je leven te bannen. De meeste tips en recepten zijn heel eenvoudig, want een duurzamer leven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Integendeel, sinds wij in 2014 de overstap maakten naar een zerowastelevensstijl is ons leven op de meeste vlakken alleen maar makkelijker geworden. We hebben geen keukenkastje vol met  felgekleurde plastic flessen en spuitbussen meer. We hebben geen voorraadkast met halfvolle zakjes en pakjes waar nooit meer iemand naar omkijkt. We zijn niet langer een vermogen kwijt aan badkamerproducten waarvan we geen idee hebben wat er precies in zit. Ja, het leven is echt een stuk makkelijker geworden sinds we onze eigen producten maken. En het mooiste is: we weten precies welke ingrediënten er in onze producten zitten, waar ze vandaan komen en wat deze ingrediënten nu eigenlijk doen. Iets wat bij ‘normale’ producten helaas vaak niet zo is.

Goed werkende producten, met zo veel mogelijk natuurlijke en biologische ingrediënten en met geuren en eigenschappen die we zelf kiezen.
Wist je dat de lucht in huis na een schoonmaakbeurt met ‘reguliere’ schoonmaakmiddelen vaak nog vervuilender is dan de buitenlucht in het centrum van een grote stad? En dat de meeste verzorgingsproducten in je badkamerkastje allerlei schadelijke stoffen zoals petroleum, weekmakers en pesticiden bevatten? Toen wij eenmaal wisten wat er precies in de crème zat die we op onze huid smeerden, de deodorant die we onder onze oksels spoten en de allesreiniger die we over ons keukenblad haalden, besloten we steeds meer producten zelf te gaan maken. Goed werkende producten, met zo veel mogelijk natuurlijke en biologische ingrediënten en met geuren en eigenschappen die we zelf kiezen. En dat is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens supermakkelijk. In dit boek vertellen we je precies wat je wel en niet moet gebruiken, waarom precies, en hoe je een recept helemaal kunt aanpassen aan jouw wensen. Let’s do this! Doe het zelf, zero waste, doe het zero!

Zerowastehandboek voor een betere wereld

Een betere wereld begint bij jezelf. Vandaag nog. Dit handboek helpt je daarbij en maakt het nog leuk ook. Dit boek is het resultaat van al onze experimenten, ervaringen en de kennis die we hebben opgedaan sinds we voor het eerst in aanraking kwamen met het concept zero waste. Laten we meteen beginnen met een mogelijk misverstand uit de weg ruimen. Een zerowasteleven is niet alleen een leven zonder afval. Ja, recyclen, slimmere productie of het hergebruik van materialen is belangrijk, maar zero waste draait om meer dan een leven zonder plastic verpakkingen.

Op een zerowastemanier leven betekent voor ons het verkleinen van je negatieve ecologische impact. Het begint bij het weigeren en verminderen van dingen die je niet nodig hebt. Bij elk product dat wij om ons heen (willen) verzamelen, stellen we onszelf een aantal vragen: hebben we dit specifieke item echt nodig? Gebruiken we het eigenlijk wel? Wordt iedereen er beter van als we dit aanschaffen? En onder welke omstandigheden is het gemaakt? Door kritisch te zijn op de dingen die je in je dagelijkse leven gebruikt, kun je elke dag opnieuw een verschil maken. Daarom zijn je badkamer-, schoon- maak- en keukenkastjes een goede plek om te beginnen. Maar wat dacht je van die vergeten doos met kerstversieringen waar elk jaar weer meer spullen in verdwijnen? Ook daarbij kun je aan de slag gaan met het verminderen van je impact!

Het Zero Waste Project

In 2018 verscheen ons boek Het Zero Waste Project, waarin we onze ontdekkingstocht naar een leuker leven met minder plastic beschrijven. Met dat boek wilden we mensen inspireren om na te denken over de hoeveelheid afval die ze produceren, en achtergrondinformatie en handvatten geven om aan de slag te gaan met het verminderen  van je ecologische voetprint.

We hadden nooit verwacht dat we zóveel mensen konden inspireren en dat we met zijn allen zulke enorme stappen konden zetten.
Er zijn ondertussen meer dan elfduizend exemplaren van ons eerste boek verkocht en bij veel bibliotheken is er zelfs een wachtlijst voor het lenen van het boek. Daarnaast horen we van veel mensen dat ze het boek, nadat ze het hebben gelezen, doorgeven aan een ander. Zo heeft ons boek al tienduizenden mensen bereikt! We hadden nooit verwacht dat we zóveel mensen konden inspireren en dat we met zijn allen zulke enorme stappen konden zetten. Daar zijn we nog elke dag ontzettend dankbaar voor. We merkten wel dat Het Zero Waste Project lezers niet alleen veel antwoorden gaf, maar misschien nog wel meer vragen. Die vragen gingen eigenlijk in de meeste gevallen over de producten die we zelf maken. We werden dan ook overspoeld met berichtjes en dat was voor ons de belangrijkste reden om een tweede boek te schrijven, met onze favoriete doe-het-zelf-recepten voor iedereen die geïnspireerd is om de aarde een beetje mooier te maken.


We hopen dat je met dit boek ontdekt dat een zerowasteleven inhoudt dat je het simpele omarmt, de tijd neemt om je keuzes te maken en je niet gehaast voelt. Wij hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat deze levensstijl voor ons betekent dat we meer rust en ruimte vonden om dingen te doen die voor ons belangrijk zijn. Zo openden we een winkel, waren we betrokken bij alle politieke processen rondom het plasticbeleid én wisten we nog genoeg tijd vrij te maken voor onze familie en vrienden. Het kan, dus  ga het zelf ervaren. Je zult zien dat het ontzettend leuk is!

Liefs,
Nicky & Jessie

Doe het zero

Veel mensen willen graag minder (plastic) afval produceren, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. De truc volgens Jessie en Nicky? Houd het simpel. In Doe het zero delen Jessie en Nicky hun favoriete recepten voor een leuker leven met minder plastic. Zonder moeilijke ingrediënten of uren voorbereidingstijd. Crème, schoonmaakmiddelen of geurstokjes; het is binnen een handomdraai gemaakt. En het beste is: de ingrediënten staan vaak al in je keukenkastje! Naast recepten deelt het boek ook waardevolle achtergrondinformatie: welke schadelijke stoffen zitten er in reguliere schoonmaakproducten? Welke oliën zijn goed voor je huid en welke niet? En wat zijn ... lees meer quick fixes om eten te redden dat bijna vergaat?

€ 22,99

Het Zero waste project

Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.
In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en ... lees meer betere wereld!

€ 20,99

Nicky en Jessie Kroon

Nicky en Jessie Kroon startten HetZeroWasteProject.nl wegens gebrek aan toegankelijke informatie over leven zonder (plastic) afval. Ze leven als sinds 2014 zero waste, en zijn veelgevraagde experts op het gebied van zero waste leven, geven lezingen door het hele land en hebben inmiddels verschillende samenwerkingen en campagnes opgezet. Ze hebben ook een gelijknamige winkel in Amersfoort: Het Zero Waste Project. In hun winkel verkopen ze allerlei producten en ingrediënten die je nodig hebt voor een leuker leven zonder plastic.