nieuws

[Spionageweek Dag 6] Blog van thriller- en spionageredacteur Susan

Pageturner pur sang

Noem het woord ‘spion’ en mensen denken meteen aan James Bond: de bekendste fictieve spion die er is, deze 007 met zijn license to kill. Al decennialang zijn mensen gek op spionagefilms en -series – denk naast James Bond bijvoorbeeld aan Tinker Tailor Soldier Spy, The Bourne Identity, Das Leben der Anderen en de Netflix-serie The Americans.

Ook in boekvorm valt er natuurlijk volop te genieten van het spionagegenre. Wie kent de klassieker De dag van de Jakhals van de Britse auteur Frederick Forsyth niet? En iedereen heeft weleens gehoord of wellicht zelfs iets gelezen van de auteurs John LeCarré en Sam Bourne. Het is opvallend dat veel spionagethrillers geschreven zijn door mannen en dat de helden in spionagefilms of -series vaak mannen zijn.

Dit jaar verscheen er een spionagethriller van een nieuwe auteur: Karen Cleveland – inderdaad, een vrouw. De hoofdpersoon van haar thriller Wat je niet weet is CIA-analist Vivian. En door deze vrouwelijke insteek is dit een heel ander soort spionagethriller dan je wellicht gewend bent.

Toen ik het Amerikaanse manuscript van Wat je niet weet voor het eerst onder ogen kreeg, was ik binnen één pagina verkocht. Het begrip pageturner lijkt wel uitgevonden voor dit boek, want het verhaal slokte me meteen op. Net als andere spionagethrillers is Wat je niet weet razendspannend en knap geconstrueerd, maar deze thriller is daarnaast ook nog emotioneel geladen en aangrijpend.

Karen Cleveland is een enorm talent en Wat je niet weet is voor mij hét thrillerdebuut van het jaar. Dit boek mág gewoon niet ontbreken op je vakantieleesstapel (of welke leesstapel dan ook). Ik garandeer je dat je het niet weg kunt leggen.

Susan Sandérus
Acquirerend redacteur Fictie

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief