interview

Staat de volgende Nobelprijswinnaar achter de bar in een Australisch stadje?

Gerald Murnane is tachtig, schreef zo’n vijftien boeken en is meermaals genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs. Toch hebben veel mensen nog nooit van de Australiër gehoord. Misschien komt dat doordat Murnane in het gehucht Goroke woont, omringd door stapels archieven van zijn eigen schrijfsels. Hij heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten, heeft geen tv en geen computer: hij schrijft met één vinger op zijn typemachine. Als hij niet schrijft, staat hij achter de bar van de lokale golfclub.

Graag laten we je kennis maken met deze bijzondere auteur!

Zijn roman De vlakte, die in 1982 verscheen, geldt in kleine kring al als een meesterwerk. Nu wordt het hoog tijd dat zijn werk het grote publiek bereikt. Met De vlakte debuteert Murnane nu in het Nederlandse taalgebied.

In de roman arriveert een jongeman op de Australische vlakte in de hoop een film te kunnen maken over de vreemde, maar rijke cultuur van haar bewoners. Het resultaat is een minutieuze verkenning van het vlakke Australische binnenland en zijn landeigenaren.

Murnane mocht internationaal al op veel lof rekenen. We geven je een greep uit de mooiste quotes:

‘Murnane, een genie, is een waardige erfgenaam van Beckett.’ – Teju Cole

‘De grootste auteur in het Engelse taalgebied.’ – The New York Times

‘De emotionele overtuiging is zo intens, de sombere lyriek zo ontroerend, de intelligentie achter de gebeeldhouwde zinnen zo onmiskenbaar, dat we alle ongeloof opschorten.’ – J.M. Coetzee

‘Gerald Murnane: een van de grootste schrijvers van Australië waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.’ – The Guardian

ABC News ging op bezoek bij de intrigerende Australiër. Het interview bekijk je in de video hieronder:

Bron: ABC News, YouTube

Ben je nieuwsgierig geworden? De vlakte is nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel en hieronder te bestellen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief