nieuws

Stefan Hertmans viert feest

0

Op 31 maart wordt auteur Stefan Hertmans 70, en dat wordt gevierd met een heel aantal feestelijke publicaties en activiteiten. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt Wij waar geen eind aan komt: een nieuwe dichtbundel met een selectie uit zijn poëzie, gekozen en ingeleid door Peter Verhelst. Poëziecentrum presenteert het Hertmans Handboek en zendt een podcast uit met de auteur, en Behoud de Begeerte brengt een feestelijke digitale verjaardagsvoorstelling waar – naast de auteur – ook actrice Sachli Gholamalizad aan meewerkt.

Auteur Stefan Hertmans brak internationaal door met Oorlog en terpentijn. Ook zijn volgende boeken De Bekeerlinge en De opgang vonden de weg naar een breed publiek in binnen- en buitenland. Daarnaast schreef bij bijna duizend gedichten, theaterteksten en van tal van essays over samenleving, literatuur en filosofie. In 2019 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn omvangrijke oeuvre. Hertmans is één van de belangrijkste auteurs uit het Nederlandse taalgebied.
Zijn 70ste verjaardag wordt dan ook met verschillende publicaties en activiteiten gevierd, onder andere:

Wij waar geen eind aan komt, gekozen en ingeleid door Peter Verhelst (verschijnt op 31 maart)
Wij waar geen eind aan komt is een ode aan het grootse en rijke poëzie-oeuvre van Stefan Hertmans. Deze bloemlezing toont het oeuvre in al zijn muzikaliteit en verrast door onverwachte beelden en wendingen – precies zoals het leven zelf. Dichter en schrijver Peter Verhelst, een van Hertmans’ literaire geestverwanten, maakte de keuze en schreef de inleiding waarin hij zijn bewondering voor Hertmans’ poëzie onder woorden brengt. De bundel bevat zowel gepubliceerd als niet eerder gepubliceerd werk en zet hertmansiaanse thema’s en motieven zoals herinnering, geschiedenis, liefde, erotiek, dood, verlies en vitale melancholie in een nieuwe orde. Uitgegeven bij De Bezige Bij.

Hertmans Handboek (verschenen op 25 maart) 
Het Hertmans Handboek focust op poëzie, proza, essays en toneel van Stefan Hertmans en biedt een uniek inzicht in de aard en ontwikkeling van zijn schrijverschap. Een interessante inleiding en onmisbaar naslagwerk bij het oeuvre van deze bijzondere schrijver, uitgegeven bij Poëziecentrum. Op 31 maart overhandigt Poëziecentrum het eerste exemplaar van het Hertmans Handboek aan de auteur.
Verder is er een nieuwe aflevering van de Poeziecentrum-podcast ‘Beeldspraak’ waarin Stefan Hertmans met Bram Lambrecht (KU Leuven) in gesprek gaat over Wij waar geen eind aan komt.

Vitale melancholie, een digitale verjaardagsvoorstelling (UITGESTELD)
Behoud de Begeerte grijpt de verjaardag van Stefan Hertmans aan om de vele facetten van zijn schrijverschap te etaleren in een sprankelende digitale voorstelling waar ook muziekensemble Revue Blanche, actrice Sachli Gholamalizad en muzikant Peter Hertmans aan meewerken. Naast een prominente rol voor De opgang, is er plaats voor Hertmans’ poëzie, gebloemleesd door diens boezemvriend Peter Verhelst.
De voorstelling zou plaatsvinden op 16 en 23 april, maar werd wegens omstandigheden uitgesteld.
Informatie over de nieuwe data vind je binnenkort via begeerte.be.

Meer info:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief