nieuws

‘Stille Mannen’ ontrafelt de Mechelse familiegeschiedenis van Van Hoogenbemt

Op 17 januari 2019 is het precies 55 jaar geleden dat Albert van Hoogenbemt overleed. Hij schreef in 1938 De stille man en liet zich voor zijn hoofdpersonage inspireren door zijn nonkel Bernard. De kleinzoon van Bernard, Willy Bogaerts, schreef  samen met zijn zoon Steven Stille mannen, waarin de familiegeschiedenis van Van Hoogenbemt verder ontrafeld wordt.

In De Stille Man verlaat Bernard zijn gezin voor de flamboyante cellospeelster Lydia, waardoor zijn familie in een verstikkend web van intriges belandt. In Stille mannen gaat de verteller, de kleinzoon van Bernard, ondanks zijn eigen problemen – de mysterieuze dood van zijn vrouw, een dreigende burn-out en de moeilijke relatie met zijn dochter – op zoek naar die femme fatale Lydia, die inmiddels een wereldster geworden is.

Hij hoopt uit haar mond de waarheid te vernemen over hun familiemysterie en vindt haar in Leipzig, de stad van de muziek. Daar belandt hij in perverse spelletjes en komt tot onthutsende ontdekkingen, die zijn leven compleet overhoop halen.

De stille man kreeg niet alleen de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Verhalend Proza maar na vertalingen in het Duits en het Spaans ook internationale waardering. De roman groeide uit tot een echte Vlaamse klassieker die meer dan zestig jaar lang heruitgave na heruitgave kende. Stille mannen is een bijzondere sequel op deze klassieker.

Willy Bogaerts vormt samen met zijn zoon Steven Bogaerts een schrijversduo dat bekend staat om hun reeks thrillers rond de introverte commissaris Bottu, die zich afwisselend afspelen in Leuven en aan de kust. Stille Mannen is hun twaalfde roman.

“Albert van Hoogenbemt is nog steeds een van de belangrijkste schrijvers die Mechelen ooit heeft voortgebracht. Nieuw werk dat zijn persoon en oeuvre weer voor het voetlicht brengt, wordt in Mechelen dan ook enthousiast onthaald. ‘Stille mannen’ is de echo van het bekroonde boek ‘De stille man’, waarmee Van Hoogenbemt destijds de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Verhalend Proza won, thans de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. In hun twaalfde boek kiest het schrijversduo Bogaerts voor een herkenbaar Mechelse setting. De stad als hoofdpersonage of het stille toneel van een eigentijdse sequel. En daarmee werd dit boek een postuum eresaluut aan een Mechels monument. Ik hoop dat ‘Stille mannen’ de belangstelling voor de schrijver Van Hoogenbemt en de stad Mechelen bij een nieuw en ruim lezerspubliek zal aanwakkeren.” – Bart Somers

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief