George R.R. Martin, auteur van de fantasy-saga A Song of Ice and Fire, zei over helden: “Mijn eigen helden zijn de dromers, de mannen en vrouwen die probeerden van de wereld een betere plek te maken dan toen ze hem vonden, of het nu via kleine of grote verwezenlijkingen gebeurde. Sommigen slaagden, sommigen faalden, de meesten hadden gemengde resultaten … maar zoals ik het zie, is het de inspanning die heroïsch is. Winnen of verliezen, ik bewonder degenen die de goede strijd voeren.” Striphelden voeren altijd de goede strijd en dat meestal via grote verwezenlijkingen. Ze zijn er dan ook voor de eeuwigheid.

‘Helden proberen van de wereld een betere plek te maken’ – George R.R. Martin

Largo Winch: een held met een donkere kant

Het gaat goed mis in de cabine van het ruimteveer Asteria, waar miljardairs Largo Winch en Jarod Manskind zich bevinden. De criminele organisatie We Bleu heeft de controle overgenomen en de zuurstoftoevoer afgesloten. De countdown naar de dood is begonnen. Met slechts één parachute kunnen Largo en Jarod toch allebei uit de Asteria ontsnappen. Ze komen ergens in het hooggebergte van Californië of Nevada terecht. Het duurt niet lang voor ze beschoten worden vanuit een helikopter. En dan is het verhaal nauwelijks twaalf pagina’s ver. Vervelen zul je je dus niet bij deze nieuwe Largo Winch, het tweede deel van een tweeluik dat begon met De Kármánlijn. Scenarist Eric Giacometti – die Largo Winch van Jean Van Hamme had overgenomen en de held omschreef als ‘een rebelse miljardair met een donkere kant’ – combineert pure actie, psychologische spelletjes en ecologisch bewustzijn tot een heuse thriller. Voeg daarbij de vloeiende, stijlvolle lijn van virtuoos Philippe Francq en je zit gebeiteld voor een uurtje leesplezier.

XIII Mystery – een heldin verstrikt in militaire operaties

Een rebels verhaal over de Verenigde Staten en majoor Jones! Jones is in deze nieuwe spin-off nog een cadet van de Patuxent River Naval Academy. Daar moet ze slagen voor zware tests om verschillende soorten vliegtuigen te mogen besturen en leert ze close combat-technieken, waarvan we weten dat ze er een expert in zal worden. Tegelijkertijd is haar broer Marcus ontsnapt uit een gevangenis, in het gezelschap van twee gevaarlijke Amerikaans-indiaanse activisten. Hij vergezelt hen als ze het eiland Alcatraz overnemen en de Amerikaanse autoriteiten trotseren door meer burgerrechten te eisen. Ze gijzelen een honderdtal naïeve sympathisanten die hun zaak steunen en zijn klaar om een bloedbad aan te richten. Dat lokt een interventie uit van de ‘Spads’ van generaal Ben Carrington – toevallig de voogd van een zekere luitenant die voor de lezers van XIII niet onbekend is… Tussen de jeugd van Jones, verteld in Little Jones, en haar eerste wapenfeiten in de befaamde serie van Van Hamme en Vance, gapen er nog wat leegtes. Deze trilogie, door Yann en TaDuc, vult die op…

Thorgal: een held versus een god

Thorgal heeft eindelijk de legendarische rots met de duizend ogen van de godin Skaedi gevonden. Wil hij Jolan en Borealis redden, dan moet hij een stuk van deze mysterieuze steen uit Asgard bemachtigen en terugbrengen naar zijn wereld. Maar hij is gebeten door een rode adder en zit vast in een ondergronds doolhof. Het sterrenkind zal de hulp van een jonge slangenbezweerster goed kunnen gebruiken, als hij een kans wil hebben om de strijd tegen Odin te winnen. Grzegorz Rosinski duidde de Franse tekenaar Frédéric Vignaux aan als zijn opvolger. Vanaf album 37 heeft Vignaux de fakkel overgenomen: ‘Een enorme eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid, want samen met Yann ben ik de bewaker geworden van de geest en de waarden van Thorgal. Het universum van Thorgal is rijk en inspirerend, gedragen door een familiesaga vol verrassende kenteringen en charismatische personages! Wat kan er nog meer motiverend zijn om te tekenen! Een echte stimulans voor de creativiteit.’

Lefranc: een held in Hollywood

Wanneer journalist Lefranc in Los Angeles arriveert, zal hij zich helaas niet in de glitter- en glamourwereld van de filmstad kunnen onderdompelen. Integendeel, zijn vriend en collega Bob Garcia, celebrityjournalist bij het magazine  Globe, is vermist. Het laatste wat Lefranc vernam is dat Garcia de beroemde maar ontoegankelijke actrice Margareth Morrison voor een exclusief interview wou strikken. Lefranc komt terecht in een web van politieke maffia, geheimagenten en gangsters. Niet alleen moet hij zijn vriend Garcia vinden, hij beseft al snel dat er ook een prijs op het hoofd van Margareth Morrison staat. De laatste tien jaar wisselden de stripauteursduo’s Régric/ Roger Seiter en Christophe Alvès/François Corteggiani elkaar af zodat er elk jaar een nieuw avontuur van de sympathieke journalist Lefranc, een creatie van Jacques Martin, kon verschijnen. Scenarist Cortegianni overleed helaas vorig jaar, maar De weg naar Los Angeles kan nu al een klassieker in de Lefrancreeks genoemd worden, want Los Angeles is niet alleen the city of angels maar ook de stad der demonen!

Blake en Mortimer: een heldenduo in New York

Het eerste avontuur van Blake en Mortimer in New York, getekend door een grootmeester van de klare lijn! In New York moet kapitein Francis Blake een toespraak houden voor de VN, ter ondersteuning van de wereldvrede. Tegelijkertijd vernielt een man in de afdeling Egyptische oudheden van het Metropolitan Museum de grafzuil van Horus, voordat hij door de politie wordt gearresteerd. Blake en Mortimer, die door de FBI op de hoogte zijn gebracht van het incident, kennen de man maar al te goed. Het is Olrik, maar hij bevindt zich in een catatonische toestand en heeft zijn geheugen verloren. Aan de vooravond van de opening van de vredesconferentie gaan Blake en Mortimer op onderzoek uit. De tijd dringt, want alles wijst op een ernstige bedreiging voor de VN… Als bewonderaar van Jacobs’ universum combineert Floc’h in deze hommage zijn passie voor de ‘klare lijn’ met zijn meesterschap wat betreft inkleuring. José-Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental schreven voor hem een razend spannend scenario op maat.

Alex: in de voetsporen van de Griekse held Achilles

Arcabes, gezworen vijand van Alex, staat op het punt het graf van de mythische held Achilles te ontdekken. Daarin zouden zich ook de wapens van de grootste Griekse strijder bevinden. Wie deze wapens draagt, wordt de onbetwiste leider van Griekenland en kan het land bevrijden van de Romeinse overheerser. Een gevaarlijke situatie voor Julius Caesar die de hulp van Alex inroept. Het auteursduo Roger Seiter, historicus van opleiding, en Marc Jailloux, jarenlang assistent van Vasco-tekenaar Gilles Chaillet, mengen op een ingenieuze manier mythe, historie en spanning: ‘In ons album gaat het om tabletten die Odysseus heeft achtergelaten op het eiland Ithaka. Zo laten we Alex in de voetsporen lopen van de Griekse held en plaatsen we hem in de grote traditie van de klassieke mythologie, zoals ook Martin heeft gedaan in het album Het paard van Troje. De grens tussen archeologie en legende is dikwijls heel vaag in het oeuvre van Martin. Zijn verhalen werden echter zo fascinerend omdat hij, toen hij ze schreef, er ook echt in geloofde.’

De Rode Ridder: een held tussen hangen of wurgen

Het lijkt of Johan de Rode Ridder zich voor het eerst in zijn leven in een situatie tussen hangen of wurgen bevindt. Hij is voortvluchtig wegens moord en de Engelse koning Edward wil hem aan de galg, tenzij hij ogenblikkelijk naar het hof terugkeert en verantwoording aflegt. Maar Johan wil eerst met zijn eigen verleden afrekenen, om fouten in de toekomst te vermijden. Hij moet de moordenaar van zijn moeder vinden. Merlijn probeert hem te beschermen, maar het geduld van de koning is op. Edward stuurt een van zijn brutaalste ridders op Johan af: Petronilla de Grandmesnil. Alsof dat al niet zou volstaan om Johan het leven zuur te maken, wordt hij ook nog eens geconfronteerd met een meedogenloze bende: de Raven. Peter van Gucht, scenarist van de series Galaxa en Suske en Wiske, schreef met De monstermaker zijn derde ‘eigen’ Rode Ridder-verhaal. Verwacht je aan een clash van zwaarden en ego’s, goed en kwaad, verpletterend staal en zwarte magie.

Galaxa: een heldin vlucht naar het licht

In de avonturen van de Rode Ridder streed ze samen met johan tegen het kwaad. Maar te lang stond ze in de schaduw. Nu is het tijd voor haar verhaal.

Galaxa keert terug naar Raddish, waar ze met het magische zwaard Tintor de immense draak Kaloch verslaat. Maar het wapen heeft een keerzijde. Het is een gift van Bahaal die nu blinde gehoorzaamheid van haar eist. Galaxa weigert en ontdoet zich van het zwaard, maar dat zet al snel een reeks vreselijke gebeurtenissen in gang die Galaxa zwaar treft en en onomkeerbaar blijken. Gelukkig duiken er een aantal oude bekenden op die trachten Galaxa weer op het goede spoor te zetten. Maar daarvoor moeten eerst een aantal pittige hindernissen genomen worden.

En toen was er licht.

Alfa: een held tussen dodelijke drones

De Amerikaanse firma Blade Inc produceert in samenwerking met het Amerikaanse leger hoogtechnologische drones. Als tijdens een militaire oefening in Roemenië eenentwintig drones verdwijnen, betekent dat niet veel goeds. Beschuldigingen wijzen nogal voor de hand liggend in de richting van James Leitton, CEO van het concurrerend bedrijf Aerok (waarvan de ‘k’ staat voor ‘kills’). CIA-agent Dwight Tyler, codenaam Alfa, krijgt de opdracht om Leitton aan de tand te voelen. Die kans krijgt hij niet. Net voor hun afspraak wordt de CEO in zijn eigen bureau vermoord. Wie is de dader van de moord en van de diefstal van de drones? En vooral: voor welke destructieve operatie zullen de drones ingeschakeld worden? Het nieuwe auteursduo tekenaar Queireix en scenarist Herzet hebben met Drones, hun vijfde gemeenschappelijke album, dé spionageserie Alfa volledig naar hun hand gezet. Ze doen dat met vaart en branie!

Blacksad: een held roert in stinkende potten

Bouwmeester Solomon, de rechterhand van de burgemeester, heeft wel degelijk de touwtjes in handen in New York. Megalomaan als hij is, wil hij zijn naam vereeuwigen door het bouwen van een gigantische brug die de delen van de stad zal verbinden. Maar verbinding is het minste wat Solomon wil bereiken, integendeel, zijn moto is: “Verdeel en heers.” Hij lijkt daarbij over lijken te gaan. Zo werden vakbondsleider Kenneth Clarke en ook theaterdirecteur Iris Allen recent vermoord teruggevonden. Journalist Weekly wordt van die moorden beschuldigd. Privé-detective Blacksad, die al door Clarke ingehuurd was, heeft daar grote twijfels over. Hij moet in de eerste plaats bewijzen dat zijn vriend Weekly onschuldig is. Blacksad begint in potten te roeren die fameus stinken. Eén spoor leidt ook naar zijn vroegere geliefde Alma, de nieuwe theaterdirecteur. De serie Blacksad kan  alleen maar met het woord ‘geniaal’ omschreven worden. De maskers vallen is het sluitstuk van een tweeluik.

Amoras: van held tot vliegende aap

De val, het vorige album van de serie De kronieken van Amoras, eindigde met een heuse cliffhanger. De studente Passy Mukala is uit een raam gevallen en op het dak van een auto terechtgekomen. Zelfmoord? Werd ze geduwd? Door wie? Waarom? Heeft professor Barabas iets met haar overlijden te maken? Genoeg vraagtekens dus om snel naar de winkel te hollen en De droom van Arthur, het dertiende deel van De kronieken van Amoras, in huis te halen. En dat album zal je niet teleurstellen. Want naast de ontrafeling van de zaak rond Passy Mukala is er ook het verhaal rond Arthur, de sympathieke broer van Lambik die we nog kennen uit een van de eerste Suske en Wiske-verhalen, De Vliegende Aap. Hoe is Arthur eigenlijk in Congo terechtgekomen en hoe is het hem daar vergaan? Stripauteurs Marc Legendre en tekenaar Charel Cambré blijven verbazen door de sterke, aangrijpende Amoras-verhalen en de weergaloze tekeningen die een heel nieuwe dimensie geven aan de wereld van Suske en Wiske.

Buck Danny: een held in Air Force One

Buck Danny, de luchtvaartstripreeks bij uitstek, staat al 75 jaar aan de top! Vlieg na Operatie Skyborg mee met Air Force One, waar Buck en zijn vrienden hun strijd voortzetten tegen Artificial Combat Intelligences die het presidentiële vliegtuig als doelwit hebben… Buck, vergezeld door de mooie Yumane, gaat per helikopter op zoek naar Sonny, die is ontvoerd door Sato. Ze vinden aanwijzingen die hen naar de Rocky Mountains leiden, zonder te beseffen dat ze recht in een val lopen… en dat het doelwit van hun tegenstanders niets minder is dan de Air Force One!

Lucky Luke: een cowboyheld wordt nanny

Een liefdevol eerbetoon van Blutch aan de beroemde cowboy! Voor Lucky Luke is het tijd om te rusten, na nog één laatste missie… Dat denkt hij tenminste. Tot een eigenwijs klein meisje een pistool op hem richt en roept: ‘Handen omhoog, coyote!’ Maar Lucky Luke heeft al snel de situatie onder controle. Hij ontdekt dat dit kleine meisje, Rose, alleen met haar broertje Casper in een afgelegen hut woont, nadat hun ouders zijn verdwenen. Lucky Luke besluit de kinderen terug te brengen naar de sheriff in de stad. Maar eerst moet hij nog een tijdje kinderoppas spelen voor deze bijzonder onstuimige kinderen. Een totaal onverwachte rol voor onze cowboy!