nieuws

Ontdek dé blockbusters van de strip

In 1949 schreef de Amerikaanse literatuurprofessor Joseph Campbell The Hero with a Thousand Faces, een magistrale studie over ‘dé held’ in mythologieën en verhalen. In de stripwereld heeft de held niet alleen duizend gezichten – of zijn het eerder grimassen? –, maar hij beleeft ook duizend avonturen.

LARGO WINCH

The world is your oyster

Dit najaar verschijnt het 23ste album van Largo Winch, het derde waarvoor journalist Eric Giacometti het scenario schreef. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat in de voetsporen treden van Jean Van Hamme niet echt een makkelijke opdracht is, heeft Giacometti nooit last van pleinvrees gehad. Hij vertelt zijn verhaal met panache en vaart, en als vanouds spatten de tekeningen van Philippe Francq van de pagina. The world is your oyster in De Kármánlijn.

Cannes, Londen, het Indonesische eiland Bangka, Silicon Valley, Los Angeles, Chicago, de Mojavewoestijn: de luxueuze decors wisselen elkaar even snel af als de actie, in een verhaal waarin thema’s als kinderarbeid – kinderen worden ingezet om onderdelen voor smartphones te maken –, groene energie en afvalverwerking centraal staan.

In een wereld die steeds meer globaliseert, wordt de criminaliteit duidelijk meedogenlozer, want de inzet is hoog en puissant rijke holdingdirecteurs als Largo Winch zijn een zeer belangrijk target.

Het avontuurgenre werd uitgevonden voor helden als Largo Winch.

THORGAL

Terug naar Slive

Thorgal en Jolan hebben de ontvoerde Wolvin kunnen redden en zijn samen op de terugweg naar huis wanneer hun schip wordt aangevallen door een gehoornd zeewezen. Dat voorspelt niet veel goeds en inderdaad, als ze eenmaal thuis zijn, blijkt dat Aarcia en de andere dorpelingen zijn betoverd. Tot grote verbazing van Thorgal zitten zijn vroegere minnares Kriss van Valnor en hun zoon Aniel achter de betovering. Aniel, de rode magier, wil namelijk zijn macht vergroten en dat kan hij alleen maar door de zeer effectieve dodelijke wapens uit het schip van Slive te bemachtigen. Enkel Thorgal heeft toegang tot het schip en daarom moet hij mee op tocht. Thorgal heeft zo zijn eigen redenen om Kriss en haar bende vrijwillig te vervoegen. Hij wil immers terugkeren naar die plek, waar het ook voor hem allemaal begon, om het schip en de moordende wapens te vernietigen.

Scenarist Yann, die verantwoordelijk was voor de nevenreeksen Wolvin en De jonge jaren van Thorgal, is nu aan zijn vierde Thorgalverhaal toe en hij zet met bravoure de serie naar zijn hand, net als Jean Van Hamme en Yves Sente voor hem. Tekenaar Fred Vignaux, die door Grzegorz Rosiński zelf werd gekozen om de reeks verder te zetten, bewijst met zijn tweede album dat die keuze meer dan terecht is.

BLACKSAD

De cultserie is terug!

Ergens tussen de schaduwen: met deze titel verscheen meer dan twintig jaar geleden het eerste geschreven en geillustreerde avontuur van Juan Diaz en Juanjo Guarnido. De auteurs werden geinspireerd door de figuur van detective John Blacksad en een aantal van zijn onderzoeken. Hij is een echte New Yorker, ook al verkiest hij de luwte boven de spotlight. Dashiell Hammett was de eerste auteur die hard boiled thrillers schreef, al in de de jaren 30. Blacksad treed in de voetstappen van deze literaire traditie. De serie sloeg hard aan bij het publiek en werd zelfs door velen verheven tot cultstatus.

Na acht jaar uit de schijnwerpers maakt de beroemde privédetective zijn comeback!

In de krochten van de metropool New York, duikt Blacksad onder tussen maffia en corrupte politici en ontdekt zo het dagelijkse leven van de arbeiders die belast zijn met de aanleg van de metro in de buik van de stad. Maar ook de onderwereld en de wereld van het theater. Een absolute tegenstelling tussen duisternis en licht, tussen de wereld beneden en de wereld boven.

De grote terugkeer van een legendarische topreeks binnen de stripwereld.

LEFRANC

De Rechtvaardige Rechters

Als je een weddenschap zou afsluiten waarbij je een euro krijgt voor elke vrouw of man die het raadsel van het verdwenen paneel ‘Het Lam Gods’ van De Rechtvaardige Rechters wou en wil oplossen, zou je een schatrijk mens zijn.

Ook Lefranc gaat op onderzoek uit. Die zoektocht brengt hem niet alleen van Gent naar Venetie, maar ook in de criminele wereld van kunstvervalsers.

Je merkt dat tekenaar Alves en scenarist Francois Cortigianni − die de serie van Jacques Martin hebben overgenomen − er zin in hadden om een van de grootste mysteries uit de Belgische geschiedenis te ontrafelen. Of het Lefranc zal lukken, dat moet je zelf ontdekken.

Martin overleed in 2010 maar zal nooit gedacht hebben dat zijn personages meer dan zeventig jaar na het eerste verhaal nog avonturen zou beleven, en dat zelfs verspreid over meerdere series.

Hou je van Lefranc? Ontdek dan ook deze reeksen uit het universum van Martin: De jeugd van Alex, Alex, Alex Senator en Alex Senator integrale.

BUCK DANNY CLASSIC

Waar zijn Tumbler en Sony?

Tijdens een van de testvluchten van de Sea Dart, een vliegtuig dat op zee kan landen en opstijgen, raakt piloot Tumbler vermist in de Argentijnse bergen. Ook Sonny is verdwenen. Waarschijnlijk werd zijn vliegtuig neergehaald door bandidos. Buck Danny gaat op zoek naar zijn vrienden en wordt daarbij vergezeld door Beate Akerman, een agente bij de Israelische geheime dienst Mossad. Maar de Mossad is duidelijk naar iets anders op zoek: ex-nazi’s zouden vanuit een geheime basis in de Altiplano bezig zijn met het ontwikkelen van een antizwaartekrachtsysteem. Dat zou hen toelaten om vliegtuigen te fabriceren die topsnelheden kunnen halen. Zo komt het Vierde Rijk wel heel dichtbij.

Je merkt dat scenarist Frederic Zumbiehl zelf (gevechts)piloot is geweest, want in de reeks Buck Danny Classic zijn ook de vliegtuigen personages geworden. Dat Zumbiehl en co-scenarist Marniquet beiden historicus zijn, zorgt voor een extra hoog realiteitsgehalte.

MICHEL VAILLANT

De race naar de wolken

De Pikes Peak International Hill Climb in Colorado wordt ook wel eens ‘de race naar de wolken’ genoemd. Het circuit is bijna 20 kilometer lang, stijgt tot een hoogte van meer dan 4000 meter en telt 156 steile bochten. Voor Michel Vaillant, niet te beroerd om een nieuwe uitdaging aan te gaan, is dit zijn eerste race in Pikes Peak. Zijn voornaamste tegenstander is een oude bekende, de vooral beruchte piloot Bob Cramer. Ondertussen is Michels vrouw Francoise Latour de nieuwe CEO van de Vaillant-autostal. Ze laat al meteen een nieuwe wind door het bedrijf waaien.

Scenarist Denis Lapiere is er met de Seizoen 2-reeks van Michel Vaillant zeer goed in geslaagd om ook naast de racecircuits boeiende, menselijke verhaallijnen neer te zetten. Autoliefhebbers blijven evenwel niet in de kou staan, want Benjamin Beneteau en Vincent Dutreuil tekenen heerlijke bolides vanuit spectaculaire camerastandpunten.

AMORAS

Sus Antigoon beleeft een Amoras-avontuur

Eén flits. Meer was er niet nodig om de wereld van Suske en Wiske voor altijd te veranderen.

Is Krimson geboren als psychopaat? Of is hij zo geworden? Heeft Lambik er iets mee te maken? Hoe komt het dat Lambik hem al eerder kende?

De succesvolle sage Amoras voegde een uniek verhaal toe
aan het universum van suske en wiske. Een verhaal dat op
zijn beurt weer aanleiding geeft tot nieuwe verhalen. Maar niet alles is verteld. . . De kronieken van amoras vormen een web van verhalen,
die telkens uit een of meerdere albums bestaan en los van
elkaar te lezen zijn. Ze geven achtergrond bij personages of
brengen nieuwe mysteries aan het licht.

In het nieuwste album worden de geheimen van één van de meest onvergetelijke Suske en Wiske-personages ontrafeld: waarom dronk Sus Antigoon en waarom is hij uit Antwerpen vertrokken?

DE RODE RIDDER

Geen enkele roestplek

Het zijn mooie tijden voor zieltjeswinners en corrupte monniken. Ze kunnen de goedgelovige bevolking makkelijk overtuigen dat dode schapen, koeien met stinkpoten of mensen die geboren worden met een hazenlip het werk zijn van heksen − lees: vrouwen − die ze het liefst op de brandstapel willen zien. Ook Johan raakt betrokken bij een heksenjacht. Dit keer is Uda, de keukenhulp van vrouwe Avin, het beoogde slachtoffer.

Ze wordt gevangengenomen en moet vreselijke folteringen ondergaan. Johans zwaard staat klaar, maar ook hij wordt vastgezet Ondertussen heeft de lokale smid een moordende sarcofaag gemaakt, die zorgt voor een gruwelijke en langzame verdrinkingsdood: het lot dat Uda en Johan te wachten staat. Maar dan duikt plots een oude bekende op.

Hij heeft er al 272 avonturen op zitten, maar op de maliënkolder van de Rode Ridder verschijnt geen enkele roestplek.

Lees ons stripmagazine

STRIPMUNK #1 | AUG-OKT ’21

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief