interview

Sus Antigoon beleeft een Amoras-avontuur

Legendre en Cambré werkten niet alleen samen aan De geniale soepselder, ze maakten ook een nieuw album in De Kronieken van Amoras-reeks. En wat voor een! Een van de meest onvergetelijke Suske en Wiske-personages krijgt in De zaak Sus Antigoon #1 een hoofdrol: Sus Antigoon!


Waarom dronk Sus Antigoon en waarom is hij uit Antwerpen vertrokken?


Is het een standalone album?
Legendre: Ja. Al spelen we met het idee om er een vervolg aan te breien, omdat hiermee niet alles over Sus Antigoon verteld is. Ik denk dat dat ook niet hoeft, maar het is aanlokkelijk om uit te zoeken waarom die schipbreukelingen op Amoras wel een stad en geen nieuwe boot bouwden en ten slotte een kreet om hulp in een kruik stopten en in zee gooiden.

Wat is in de insteek van het verhaal?
Waarom is Sus Antigoon op een dag uit Antwerpen vertrokken, waarom dronk hij, wat ligt er aan de basis van de schipbreuk van de Antverpia, als Amoras een onbewoond eiland was, waar komen de vrouwen dan vandaan…? Wiske zit met een hoop vragen waar niemand het antwoord op weet. En voor een keer is het niet de teletijdmachine die een uitkomst biedt.

Sus Antigoon is natuurlijk een prachtig personage: wat trekt jullie in die figuur aan?
Het spook is een grappig en charmant personage, maar aan de basis ligt een man die zich kapot zoop.

Wie zoiets van dichtbij meemaakte, weet dat dit buitengewoon dramatisch en triest is. Vandersteen had Sus Antigoon ook van een stelling kunnen laten vallen, dan was hij net zo dood, maar dan was het een ongeluk geweest. Sus Antigoon is le héros maudit par exellence, zoals wel meer personages in de reeks. Dat maakt hen tijdloos en boeiend.

De rode Suske en Wiske-reeks brengt vermaak en vertier voor jonge lezertjes, maar met de jaren neemt het aantal vragen toe. Wat gebeurde er met de ouders van Wiske, hoe komt Barabas aan het geld waarmee hij z’n uitvindingen bekostigt, waar vond Krimson Achiel? En zo wil ik nog een uurtje doorgaan. Uiteraard kun je op veel van die vragen grappige antwoorden verzinnen, maar er is niks vrolijks aan iemand die zich dood drinkt. Dus hoezeer Peter Van Gucht ook z’n best zou doen om er een humoristische draai aan te geven, dat wordt nooit een thema voor de reguliere rode reeks. Bijgevolg is het ideal voor De kronieken van Amoras.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief