nieuws

Ted Van Lieshout genomineerd voor Boekenleeuw

Op 30 oktober weten we wie dit jaar de prijs voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van Vlaanderen en Nederland in ontvangst mag nemen. Op de Boekenbeurs 2019 reikt Boek.be dit jaar opnieuw de Boekenleeuw en Boekenpauw uit en het maakt vandaag de kanshebbers bekend. Wij duimen, branden een kaars en kopen de jury om met cake en pannenkoeken, want Ted Van Lieshout is genomineerd voor de Boekenleeuw met ‘Ze gaan er met je neus vandoor’. 

Boek.be organiseert de prijzen dankzij de steun van GAU, Groep Algemene Uitgevers, en Sabam for Culture, het cultureel steunfonds van de Belgische vereniging van auteurs en componisten van Sabam. Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken, gepubliceerd in Vlaanderen of Nederland tussen 1 juli 2018 en 30 juni 2019, komen in aanmerking. De laureaten worden bekendgemaakt op 30 oktober tijdens de feestelijke uitreiking in de Boek-O-Drôme. De winnaars krijgen elk 2.500 euro en een trofee overhandigd.

Ze gaan er met je neus vandoor

Uit het juryverslag:

Is het een dichtbundel? Een thriller? Een liefdesverhaal? Dat is het allemaal en meer. In dit boek houdt de dichter, overmand door liefdesverdriet, het voor bekeken. Dat leidt tot ergernis en frustratie bij de letters van het alfabet. Zonder dichter zijn ze verloren. Ze proberen de dichter te verleiden om de pen weer ter hand te nemen en door een nieuwe liefde voor hun woordenvormer te vinden, maar niets lukt.
Met dit basisidee bouwt Van Lieshout een ontwapenend, fris en bij momenten hilarisch verhaal. Hij zuigt de lezer mee in een verraderlijk letterspel waarin letters personages worden en waarin verhaal briljant wordt verweven met het grafische aspect. De bundel zit vol humor en verrassende wendingen, en bevat spanning, geweld en ontroering. Van Lieshout toont zich een meester in het dollen met zijn lezer. Samengevat is Ze gaan er met je neus vandoor een leesbelevenis die een zekere leesmaturiteit van de jonge lezer vraagt, maar die hem dan ook rijkelijk beloont met een avontuurlijke reis doorheen letterenland. Een ritje op de roetsjbaan is er slappe hap tegen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief