Het begin van het schooljaar komt eraan. Na twee maanden vakantie moeten kinderen en tieners opnieuw wennen aan het vroege opstaan, het studeren en het doorbrengen van een groot deel van hun tijd op school. Dit kan stress met zich meebrengen, stress voor de schoolprestaties maar ook voor de sociale aspecten van de schooltijd. 

Bij uitgeverij Manteau verschenen er verschillende boeken over opvoeding en ouderschap die jou als ouder tips en strategieën geven om je kind te helpen doorheen stressvolle periodes. In het lijstje hieronder vind je het perfecte boek voor jou!

De boeken waar we het over hebben zijn Wat denkt mijn kind nu echt?Wat denkt mijn tiener nu echt?Laat je kind niet los en SOS mijn kind heeft stress

1. Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? focust op kinderen tussen de 2 en de 7 jaar, de jongste schoolgangertjes. Op deze leeftijd kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er in kinderen omgaat, omdat ze nog niet altijd de tools hebben om hun gevoelens uit te leggen.

In dit boek bespreken Tanith Carey en Dr Angharad Rudkin 100 situaties uit het alledaagse leven aan de hand waarvan je je kind beter kan begrijpen, en beter kan helpen. Situaties zoals het ervaren van schooldruk, niet naar school willen en huiswerk stom vinden komen bijvoorbeeld aan bod. Telkens geven de auteurs praktische tips om de situatie aan te pakken.

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? schetst 100 levensechte situaties die je als ouder met je kind kunt meemaken. Kruip in het hoofd van je kind – peuters, kleuters en jonge kinderen denken anders dan volwassenen – zodat je rustig en passend kunt reageren. Kom meer te weten over de ontwikkelingsfasen die je zoon of dochter in de leeftijd van 2 tot 7 jaar doorloopt, leer hun woorden te interpreteren en hun gedrag te ontcijferen, zodat je vol zelfvertrouwen het juiste doet en zegt. Alle herkenbare situaties komen aan bod: slapen, eten, koppigheid, emoties, feestjes, maar ook ernstige thema’s als ... lees meer ziekte en dood. Wat denkt mijn kind nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

€ 15,00

2. Wat denkt mijn tiener nu echt?

Van dezelfde auteurs verscheen ook een boek over oudere kinderen, van 13 tot 18 jaar. Nu je kind groter is, zijn de uitdagingen en problemen waarmee je als ouder te maken krijgt heel anders dan bij jonge kinderen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prestatiedruk op school. Terwijl kinderen in de lagere school over het algemeen gemakkelijker tevreden zijn met hun capaciteiten, beginnen tieners zichzelf te vergelijken met anderen, wat voor onzekerheid kan zorgen. Als ouder te veel negatieve feedback geven en te veel de focus op cijfers leggen, kan deze onzekerheid nog versterken.

In Wat denkt mijn tiener nu echt? worden situaties uitgelegd vanuit het standpunt van de tiener en bieden de auteurs praktische strategieën om hier als ouder mee om te gaan.

Wat denkt mijn tiener nu echt?

Een tiener opvoeden voelt soms als een rollercoaster. Je kind is groter geworden, evenals de problemen waarmee je misschien te maken krijgt. Het brein van een puber ondergaat net zoveel veranderingen als dat van een peuter, alleen staan de emoties nu flink onder invloed van een krachtige cocktail van hormonen.   Wat denkt mijn tiener nu echt? behandelt de meest voorkomende scenario’s waarmee je als ouder van een puber te maken kunt krijgen. De auteurs houden die tegen het licht van de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het brein. Ze bespreken de misverstanden die kunnen ontstaan, ze leren je ... lees meer diep ademhalen en effectieve methoden gebruiken om situaties waarin de emoties hoog oplopen op het moment zelf te bedaren. Daarnaast bieden ze langetermijnstrategieën om de relatie met je tiener te verbeteren. Lastige problemen worden aangepakt, zoals omgaan met groepsdruk en examenstress tot zelfverwonding, drugs en anticonceptie.   Wat denkt mijn tiener nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun tiener beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren. Kortom, om hun tiener te begeleiden op zijn of haar reis naar volwassenheid.

€ 15,00

3. Laat je kind niet los

Uiteraard zijn het niet enkel de schoolresultaten die voor stress kunnen zorgen op school. Ook pestgedrag is een veelvoorkomend probleem en een moeilijke situatie om aan te pakken. In Laat je kind niet los gaan Gabor Maté en Gordon Neufeld uitgebreid in op (onder andere) het ontstaan van pesters en slachtoffers.

Maté en Neufeld pleiten voor het belang van een hechte band tussen ouder en kind, in deze samenleving waarin leeftijdsgenoten en sociale media een grotere rol opnemen in het leven van kinderen dan vroeger. Deze elementen beïnvloeden de identiteit, de waarden en het gedrag van een kind, waardoor het moeilijker wordt voor een ouder om invloed uit te oefenen op zijn/haar kind. Het vormen van een hechte ouder-kindband kan een oplossing bieden voor veel problemen waar kinderen mee te maken krijgen, onder andere pestgedrag. Dit boek leert je hoe je dat vertrouwen opbouwt.

Laat je kind niet los

Voor velen voelt ouderschap niet meer als vanzelfsprekend aan. Kinderen lijken ook minder aan te nemen van volwassenen en hebben minder ontzag voor ouders en andere opvoeders. Vaak nemen leeftijdgenoten de belangrijkste plaats in hun leven in. Zij zijn de nieuwe referentie van onze kinderen bij het vormen van hun gedrag, identiteit, normen en waarden. Dit alles wordt nog versterkt door de alomtegenwoordige sociale media. Kinderen raken daardoor in de war en de hechtheid van het gezin wordt ondergraven.   In Laat je kind niet los legt dr. Neufeld uit hoe deze oriëntatie op leeftijdgenoten de natuurlijke leiderschapsrol van de ... lees meer opvoeders, die kinderen nodig hebben om zich ten volle te ontplooien en van hen te leren, ondermijnt. Een hechte band is de sleutel. Hij legt uit hoe je moeilijke situaties aanpakt en hoe je de relatie met je kinderen kunt versterken of herstellen. Zij ontwikkelen zich het best tot onafhankelijkheid en veerkracht vanuit die veilige relatie. Een kind moet zijn ouders vertrouwen en op hen kunnen leunen totdat het zelf een eigen persoon is geworden. Ouders moeten daarom weten hoe ze dat vertrouwen krijgen.

€ 24,99

4. SOS mijn kind heeft stress

Steeds meer kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van stress. Stress wordt wel eens de ‘ziekte van de tijd’ genoemd, en dat ervaren ook kinderen. Als ouder is het niet gemakkelijk om hier, bovenop je eigen stressfactoren, bij te helpen. SOS mijn kind heeft stress kan een handige hulp zijn.

Annekatrien Masschelin, Karin Genijn en Kristof Morren geven je tips over hoe je stress herkent bij een kind, leggen uit wat er op zulke momenten gebeurt in het hoofd en het lichaam van je kind en geven advies over manieren waarop je er als ouder op kan reageren. Dit boek is vooral een heel praktisch hulpmiddel, met een groot aantal tools en oefeningen die je kan gebruiken om je kind door een stresserende periode heen te helpen.

SOS Mijn kind heeft stress

Steeds meer kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van stress, aandachtsproblemen, faalangst, een laag zelfbeeld, slaapproblemen, piekergedachten, prikkelgevoeligheid… Ouders willen hun kinderen helpen, maar weten niet hoe. SOS mijn kind heeft stress wil op een toegankelijke manier hulp bieden. Hoe leg je stress uit aan je kind? Hoe herken je de signalen ervan? Wat gebeurt er in het lichaam en het hoofd van je kind? Hoe kan je er als ouder op reageren? Hoe kunnen jullie er samen iets aan doen? Naast heldere uitleg bevat het boek een praktisch gedeelte met tools en ademhalingsoefeningen op maat van kinderen in de ... lees meer lagereschoolleeftijd. Dit boek is opgebouwd rond de metafoor van de zee, die overal wordt doorgetrokken, in woord en beeld: wanneer je kind vaart op een rustige zee, voelt hij zich goed; bij storm op zee raakt je kind door gevoelens en emoties overmand; wanneer hij vastloopt op het strand, wil hij zich terugtrekken. De bedoeling is dat je kind leert kapitein te zijn op zijn eigen boot, met jou als matroos aan zijn zijde. Welkom aan boord!

€ 24,99