lijst

Terug naar school: boeken om je kind te helpen omgaan met stress

0

Het begin van het schooljaar komt eraan. Na twee maanden vakantie moeten kinderen en tieners opnieuw wennen aan het vroege opstaan, het studeren en het doorbrengen van een groot deel van hun tijd op school. Dit kan stress met zich meebrengen, stress voor de schoolprestaties maar ook voor de sociale aspecten van de schooltijd. 

Bij uitgeverij Manteau verschenen er verschillende boeken over opvoeding en ouderschap die jou als ouder tips en strategieën geven om je kind te helpen doorheen stressvolle periodes. In het lijstje hieronder vind je het perfecte boek voor jou!

De boeken waar we het over hebben zijn Wat denkt mijn kind nu echt?Wat denkt mijn tiener nu echt?Laat je kind niet los en SOS mijn kind heeft stress

1. Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? focust op kinderen tussen de 2 en de 7 jaar, de jongste schoolgangertjes. Op deze leeftijd kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er in kinderen omgaat, omdat ze nog niet altijd de tools hebben om hun gevoelens uit te leggen.

In dit boek bespreken Tanith Carey en Dr Angharad Rudkin 100 situaties uit het alledaagse leven aan de hand waarvan je je kind beter kan begrijpen, en beter kan helpen. Situaties zoals het ervaren van schooldruk, niet naar school willen en huiswerk stom vinden komen bijvoorbeeld aan bod. Telkens geven de auteurs praktische tips om de situatie aan te pakken.

2. Wat denkt mijn tiener nu echt?

Van dezelfde auteurs verscheen ook een boek over oudere kinderen, van 13 tot 18 jaar. Nu je kind groter is, zijn de uitdagingen en problemen waarmee je als ouder te maken krijgt heel anders dan bij jonge kinderen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prestatiedruk op school. Terwijl kinderen in de lagere school over het algemeen gemakkelijker tevreden zijn met hun capaciteiten, beginnen tieners zichzelf te vergelijken met anderen, wat voor onzekerheid kan zorgen. Als ouder te veel negatieve feedback geven en te veel de focus op cijfers leggen, kan deze onzekerheid nog versterken.

In Wat denkt mijn tiener nu echt? worden situaties uitgelegd vanuit het standpunt van de tiener en bieden de auteurs praktische strategieën om hier als ouder mee om te gaan.

3. Laat je kind niet los

Uiteraard zijn het niet enkel de schoolresultaten die voor stress kunnen zorgen op school. Ook pestgedrag is een veelvoorkomend probleem en een moeilijke situatie om aan te pakken. In Laat je kind niet los gaan Gabor Maté en Gordon Neufeld uitgebreid in op (onder andere) het ontstaan van pesters en slachtoffers.

Maté en Neufeld pleiten voor het belang van een hechte band tussen ouder en kind, in deze samenleving waarin leeftijdsgenoten en sociale media een grotere rol opnemen in het leven van kinderen dan vroeger. Deze elementen beïnvloeden de identiteit, de waarden en het gedrag van een kind, waardoor het moeilijker wordt voor een ouder om invloed uit te oefenen op zijn/haar kind. Het vormen van een hechte ouder-kindband kan een oplossing bieden voor veel problemen waar kinderen mee te maken krijgen, onder andere pestgedrag. Dit boek leert je hoe je dat vertrouwen opbouwt.

4. SOS mijn kind heeft stress

Steeds meer kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van stress. Stress wordt wel eens de ‘ziekte van de tijd’ genoemd, en dat ervaren ook kinderen. Als ouder is het niet gemakkelijk om hier, bovenop je eigen stressfactoren, bij te helpen. SOS mijn kind heeft stress kan een handige hulp zijn.

Annekatrien Masschelin, Karin Genijn en Kristof Morren geven je tips over hoe je stress herkent bij een kind, leggen uit wat er op zulke momenten gebeurt in het hoofd en het lichaam van je kind en geven advies over manieren waarop je er als ouder op kan reageren. Dit boek is vooral een heel praktisch hulpmiddel, met een groot aantal tools en oefeningen die je kan gebruiken om je kind door een stresserende periode heen te helpen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief