nieuws

TEST: Zo geef je je partner het perfecte cadeau voor Valentijn!

14 februari staat zoals altijd in het teken van de liefde. Of je nu al jaren samen bent met je partner of nog maar net, je wil hem of haar ongetwijfeld verrassen met iets leuks. Geen idee hoe je moet kiezen? Sandra De Clercq helpt je vooruit aan de hand van de drie instincten uit  Begrijp me dan toch!

Sandra De Clercq geeft al meer dan tien jaar trainingen over de drie instincten die elke mens in meer of mindere mate in zich heeft: het zelfbehoudend, sociaal en seksueel instinct. We hebben allemaal de drie instincten in ons, maar vooral ons dominante instinct zal ons handelen sturen.

  • Heeft je partner als dominant instinct het seksuele instinct?

Wel doen: maak zelf iets dat toont hoe goed jij hem of haar kent. Maak een tekening, een lied, of een fotoalbum met alle mooie momenten uit jullie relatie. Zoek op zijn minst een cadeau dat bewijst hoeveel moeite je bereid bent voor hem of haar te doen. Pak het cadeau zelf in en schrijf er een gedichtje of persoonlijke boodschap bij. Het bedrag van het cadeau is ondergeschikt aan de emotionele boodschap. Een cadeau dat refereert aan een romantisch moment uit het verleden is altijd geslaagd. Ook een romantisch weekendje weg met zijn tweetjes werkt altijd. Wees heel alert voor de subtiele cadeautips die je partner je geeft. Verras de partner en besef dat het belangrijkste geschenk is dat jullie samen zijn.

Niet doen: puur praktische zaken zoals handdoeken, schotelverwarmer, werkgerief of iets waaruit blijkt dat je hem of haar niet goed kent zijn een zware teleurstelling.

  • Is je partner eerder zelfbehoudend van aard?

Wel doen: geef dan vooral een praktisch, nuttig geschenk van goede kwaliteit. Liever één degelijk mes dan een hele set van lage kwaliteit. Schenk bijvoorbeeld een budget dat hij of zij mag besteden aan herinrichting van zijn of haar favoriete plekje. Of geef zelfgemaakte bonnen, bij jou in te ruilen, voor allerlei klusjes of huishoudelijke taken die je overneemt.

Niet doen: decoratieve objecten om op de kast te zetten die ze niet zelf gekozen hebben en die niet nuttig zijn.

  • Weet je dat je partner eerder een dominant sociaal instinct heeft?

Wel doen: geef haar dat sjaaltje waarmee ze bij haar vriendinnen succes oogst, of geef hem die das die hem op de receptie tot een respectabele heer omtovert. Elk geschenk dat bijdraagt aan status is dik oké. Geschenken waarbij de groep vrienden betrokken worden, zijn natuurlijk ook altijd goed. Een verrassingsfeestje met alle vrienden is hier aan het juiste adres! Scoor met een fotoboek van alle vrienden samen, of een bon voor een activiteit met zijn of haar groep vriend(inn)en (sauna, paintballen, raften…).

Niet doen: alles wat de persoon alleen doet, is niet leuk. Dus schenk geen massage die hij of zij alleen moet ondergaan. Check ook of hij/zij echt wel interesse heeft in een topic, voordat je daarover een boek koopt. Ze kunnen interesse tonen in veel onderwerpen, maar daarom zijn ze nog niet geïnteresseerd genoeg om er een boek over te lezen.

 

Het enige wat je nog moet doen, is achterhalen welk instinct je partner typeert. Gelukkig hebben we voor jou een test klaarstaan waarmee je het in een paar kliks ontdekt!

 

Overzicht

Sandra De Clercq

Begrijp me dan toch!

Verrassende antwoorden op (relatie)vragen die je je wellicht al heel lang stelt. Hoe vul jij de liefdestank van je partner? Kook je, creëer je een romantische bubbel voor twee of trek je hem of haar mee in je vriendenkring? Deze drie uiteenlopende voorbeelden sluiten aan bij de drie liefdestalen of instincten: zelfbehoudend, seksueel en sociaal. Elke taal vult op een heel andere manier in hoe jij in je intieme relaties staat, wat je verlangens zijn en wat conflicten kan uitlokken. Een andere liefdestaal spreken dan je partner en je kinderen zorgt vaak voor onbegrip precies omdat de gevoeligheden en verwachtingen zo sterk van elkaar verschillen. Maar ook dezelfde liefdestaal spreken kan voor problemen zorgen. Inzicht krijgen in je eigen instinct en dat van je partner en je kinderen is de sleutel tot sterkere en liefdevolle relaties. Welke dynamiek ontstaat in de verschillende combinaties van instincten? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn de troeven en de leerkansen? Dit boek biedt je een handleiding om meer inzicht te krijgen in jezelf, je partner en je kinderen. Het bevat talloze getuigenissen uit de praktijk. In het laatste hoofdstuk vind je een uniek traject met praktische tips om je instincten meer in evenwicht te brengen en meer wederzijds begrip in je gezin te laten groeien. Begrijp me dan toch! is gebaseerd op het Enneagram, een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel met negen basistypes en drie instincten. Het sluit aan bij het boek De kracht van het Enneagram, maar kan ook volledig los ervan worden gelezen. Er is geen voorkennis vereist.

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief