nieuws

Tijd om je non-fictieleeslijst te updaten!

De zomermaanden zijn natuurlijk uitermate geschikt voor het lezen van een meeslepende roman of een beklijvende thriller, maar het is ook de perfecte periode om je eens vast te bijten in een toegankelijk en boeiend non-fictie boek. Wij tippen boeken over de actualiteit, boeken met een geschiedkundige insteek en boeken met een natuurwetenschappelijk perspectief. Veel leesplezier!

Maatschappij en actualiteit

In het succesvolle Sapiens schreef Yuval Noah Harari op boeiende wijze over de geschiedenis van de mensheid, terwijl hij in opvolger Homo deus vooral kijkt naar onze toekomst: waar gaan we naartoe? Twee boeken waarin hij wetenschap, filosofie en geschiedenis op vernuftige wijze met elkaar combineert.

Hoe komen terroristen tot hun gruweldaden? Aan de hand van memoires, interviews en verklaringen van jihadstrijders en leden van groepen als de IRA en de Rote Armee Fraktion komt Teun van Dongen tot tien redenen waarom mensen terroristische aanslagen plegen. Ook legt hij uit hoe we met radicalisering om zouden moeten gaan.

Ook al toont steeds meer onderzoek aan dat overmatig smartphonegebruik slecht voor ons is, toch vinden we het vaak moeilijk om van onze gsm af te blijven. Journalist Wouter van Noort spreekt met psychologen, economen en technologen om erachter te komen hoe het komt dat de smartphone zo’n grote impact op ons leven heeft.

Overzicht

Wouter van Noort

Is daar iemand

We appen, mailen, googelen en instagrammen de hele dag door. Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatig smartphonegebruik slecht is voor onze concentratie, ons gestrest maakt en zelfs ons brein verandert. Sterker nog: ons smartphonegedrag lijkt steeds meer kenmerken te krijgen van een collectieve verslaving. Maken Google en Facebook ons expres verslaafd?
In Is daar iemand? onderzoekt NRC-journalist Wouter van Noort zijn eigen obsessieve smartphonegedrag en hoe dat gedrag zijn leven, werk en relaties beïnvloedt. Hij spreekt psychologen, economen en technologen en bezoekt de machtigste techbedrijven ter wereld om erachter te komen hoe de smartphone ingrijpt in ons persoonlijke leven, maar ook steeds meer een bepalende politieke factor wordt. Een persoonlijke zoektocht naar de manier waarop de smartphone ons leven beheerst en verandert. En naar wat we kunnen doen als die veranderingen ons niet bevallen.

Soms verwijdert er eens een kennis theatraal zijn profiel van Facebook, en vertelt hij tegen iedereen die het horen wil - of niet - dat hij sindsdien zo ontspannen is. Hipsters koketteren met hun oude Nokia 3310. Kunstenaars maken voorstellingen over hoe we ons leven weer terug moeten veroveren op technologie. We klagen tegen onze geliefden dat ze dat ding eens weg zouden moeten leggen als we naast ze zitten op de bank, maar vaak pas als we zelf net klaar zijn met Candycrushen. En zélf helemaal stoppen met Facebook is ook weer zo’n rigoureuze stap.

Lees méér.

Natuurwetenschap

Charles Foster wilde weten hoe het is om een dier te zijn. Dus probeerde hij het uit. Leven als een beest is een wervelend verslag van zijn tijd als otter, vos en das, waarin Foster pleit voor empathie en ons aanmoedigt weer van al onze zintuigen gebruik te maken.

Geschiedenis

Aan het begin van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een kleine ijstijd met verstrekkende gevolgen: het feodale fundament brokkelde af en er ontstonden nieuwe economische bezigheden in steden. In De opstand van de natuur brengt Philipp Blom deze historische omwentelingen bijeen en trekt de parallel met vandaag.

In De eeuw van Charlie Chaplin vertelt Matthijs de Ridder het verhaal van de twintigste eeuw gezien door de lens van een van haar grootste iconen: Charlie Chaplin. Op sprankelende wijze vertelt hij over een tijdperk vol slapstick en drama.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief