Heb je al gehoord van toneellezen? Dit is een populaire nieuwe manier voor kinderen om samen boeken te lezen! Elk kind kiest een rol uit het verhaal en samen lezen ze hardop de dialogen voor. Dit bevordert het leesplezier en leert de kinderen lezen met intonatie. 

Er zijn toneelleesboeken voor verschillende leeftijden. De verhalen zijn grappig, spannend, toegankelijk en bestaan voornamelijk uit dialogen, waardoor ze perfect geschikt zijn om als voorlees-toneeltje op te voeren. Toneellezen is een leuke manier om kinderen beter te leren lezen, maar tegelijk trainen ze ook hun inlevingsvermogen. Ideaal voor thuis of voor in de klas!

Dit is hoe het werkt.

Elk boek begint met een instructiepagina en een overzicht van de personages. Zo kunnen kinderen zich extra goed inleven in het personage dat ze gekozen hebben.

Zoals in een toneelscript zijn de dialogen uitgeschreven per personage. Elk hoofdstuk begint met de beschrijving van de setting.

Omdat je de dialogen met de juiste intonatie moet voorlezen, ben je nog meer dan bij gewone boeken betrokken bij het verhaal. Je leert je hoofdpersonage kennen en leeft je in in je rol. Zo is toneellezen een intensievere vorm van lezen die vloeiend lezen stimuleert!

Meer informatie hierover kan je vinden op de website van Uitgeverij Zwijsen.

Wil je het toneellezen graag uitproberen, met je kinderen of in je klas? Hier vind je alvast een aantal boekentips!

De koukommers van professor Volleknar

Wie speelt welke rol in dit avontuurlijke toneelleesboek? Lees samen met iemand anders dit boek en voer als het ware een toneelstuk op. Door de dialogen blijft het verhaal lekker spannend.Professor Volleknar heeft een groot probleem met zijn tijdmachine. Naomi en Tygo komen helpen, maar dat loopt op een gigatastische manier uit de hand. Tygo en Naomi moeten een heleboel knotsgekke toestanden oplossen in de verre toekomst. Wie weet lukt het de professor dan toch nog om een oplossing te verzinnen voor het klimaatprobleem!

€ 15,99

hou je vast!

Voer een soort toneelstukje op door dit boek samen voor te lezen. Gebruik leuke stemmetjes, lees zacht voor of schreeuw juist, alles mag, dus leef je lekker uit in je rol. In dit aansprekende toneelleesboek op AVI M3 klimt Fee in een boom, maar ze durft er niet meer uit. Tijl helpt haar, en juf komt helpen. Maar dan zitten zij ook vast in de boom. Wie kan Fee, Tijl en de juf redden?

€ 12,99

kom maar bij mij

Dit toneelleesboek is speciaal voor beginnende lezers in groep 3 (AVI M3). Twee lezers nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. Ze voeren eigenlijk samen een toneelstukje op. Zo is lezen echt leuk! het huis van boem is weg.de zee nam het mee.er kwam een golf.en weg was het huis.wat een ramp!waar kan boem heen?

€ 12,99

Gamenaam: WizKid

Wie kan in dit toneelleesboek de rollen als beste spelen? Lees samen met een vriend(in)/ouder/buurman/kennis dit boek en voer als het ware een toneelstuk op. Door de dialogen blijft het verhaal lekker spannend. Tom is helemaal gek op het online virtual reality spel Wereld van Wiz. In de game is hij WizKid. Het spel is hartstikke populair, iedereen speelt het. Wizkid wint als eerste speler ooit de race, maar dan begint het avontuur pas echt …

€ 15,99

Circus Fantastini

Toneellezen is zó leuk: je kiest een rol en leest samen hardop de dialogen voor. Zo voer je eigenlijk een toneelstukje op. Binnenkort is het circusfestival en iedere circusschool mag met twee acts meedoen. Zal het Maddie en Maikel lukken om zich te plaatsen voor de wedstrijd? Er zijn alleen twee problemen: een geblesseerde enkel en een knallende ruzie.

€ 15,99