nieuws

Toni Coppers wint LangZullenWeLezen-trofee voor beste thriller!

Gisteren werd in Van Gils & Gasten de winnaar van de LangZullenWeLezen-trofee voor beste thriller bekend gemaakt. Toni Coppers mocht de prijs in ontvangst nemen voor zijn boek De jongen in het graf. Een trofee die voelt als de kers op de taart in het jaar waarin hij 10 jaar schrijverschap viert.

Afgelopen mei trakteerde Toni Coppers zijn fans niet enkel op een heerlijk stuk taart, maar ook op alweer een razend spannende thriller! De jongen in het graf is het veertiende boek in de Liese Meerhout reeks. Het eerste boek rond deze reeks, Niets is ooit, werd prompt genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Nu, tien jaar later werd ook De jongen in het graf genomineerd én wint het boek de eerste LangZullenWeLezen-trofee in de categorie thrillers.

“Ik word steeds strenger voor mezelf: voor het plot, de authenticiteit, de menselijkheid….dat dit gezien wordt, gelezen wordt en bekroond wordt, is heerlijk.”

In De jongen in het graf krijgen Liese Meerhout en Michel Masson te maken met een stervende seriemoordenaar die al meer dan twintig jaar een geheim bewaart. Op zijn sterfbed wil hij hoofdinspecteur Masson zien, de man die hem die jaren geleden achter de tralies heeft gekregen. Hij heeft hem iets te vertellen… Het team wordt gedwongen een duik in het verleden te nemen op zoek naar antwoorden… en een graf.

De link met Dutroux lijkt erg voor de hand liggen, maar bij Coppers krijg je nooit een kort door de bocht voorspelbaarheid. Hij zorgt voor uit het leven gegrepen beschrijvingen; het gevoel van machteloosheid, woede, en doorwroet de emoties die bij een zaak als deze bovenkomen (zowel bij ouders van slachtoffers als de politie). Hij doet doet dit bovendien zonder één keer in de val van sensatiezucht te trappen. Het is een thriller met diepgang, maar tegelijk ook met een ingenieus en spannend plot.

“Het is maar een paar jaar geleden dat ik, in het midden van een midlifecrisis maar bij volle verstand, besloot mijn hart te volgen en ontslag te nemen als vastbenoemd ambtenaar bij de VRT. Sindsdien ben ik vlotijdsschrijver. Vandaag kreeg ik dus de eerste LangZullenWeSchrijven prijs (lacht). Heerlijk te merken dat ik de juiste keuze maakte.

“Ik heb met “De jongen in het graf” een misdaadroman geschreven waar ik oprecht trots op ben. Dat zoveel lezers dat gevoel nu bevestigen doet zo’n deugd. In mijn boeken vind je weinig bloed maar veel menselijkheid, kwetsbaarheid en al zeg ik het zelf: zorgvuldig geconstrueerde plots.”

Via deze link kan je bekijken hoe Toni Coppers zijn trofee in ontvangst neemt.

Lees hieronder alvast de eerste bladzijden van De jongen in het graf!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief