nieuws

Toni Coppers wint voor de 5de keer de Knack.be Hercule Poirot-publieksprijs!

0

Toni Coppers valt met De moord op Arno Linter in de prijzen met de (publieksprijs van) de Knack Hercule Poirot-prijs. Proficiat, Toni!

De Knack Hercule Poirot-prijs is aan de 24e editie toe en is hiermee een van de langstlopende boekenprijzen in Vlaanderen. De prijs bekroont het beste Vlaamse spannende boek van het afgelopen jaar.

De jury koos de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 september 2020 en voor 30 september 2021. Dit jaar kwamen 66 boeken in aanmerking voor de prijs.

De 24e Knack Hercule Poirotprijs gaat naar de bij Lannoo uitgegeven roman ‘Nachtstad’ van Wouter Dehairs. Met ‘4 Bar’, dat verscheen bij AquaZZ, kaapt Stef Peeters, een voormalig rechercheur bij de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, de ‘Fred Braeckman-award’ voor het beste debuut weg. Toni Coppers en Annick Lambert mochten voor De moord op Arno Linter de Knack.be-publieksprijs ontvangen.

De jury over De moord op Arno Linter:

Goede wijn behoeft geen krans. Maar dat Coppers onafgebroken op hoog niveau thrillers blijft afleveren geeft hem wel een uitzonderlijke plaats in het genre. Misschien zijn de personages, vooral Liese Meerhout en Masson, al te herkenbaar geworden, ze horen wel thuis op de schouw naast Guido Gezelle en Hugo Claus. Het lyrische van de eerste, het sardonische van de tweede, komen ook nu weer aan de oppervlakte in De Moord op Arno Linter.

Een onbeduidend iemand, die Linter, en onmiddellijk in een fastfood waar hij werkt de keel overgesneden. Omgebracht door een jongere met een stoornis, leidt de politie zonder veel omwegen af. Tommy is een makkelijke zondebok. Natuurlijk heeft Liese haar twijfels maar ze vergaloppeert zich in het bewijsmateriaal. Als er later een koppeltje vermoord wordt teruggevonden gaan alle alarmbellen af.

Een whodunit met een rustige, scherpzinnige omkadering Simenon waardig, met de klemtoon op psychologische karaktertekening en gedragsanalyse. Coppers heeft ook oog voor de barsten die ontstaan in teams wanneer ze onder felle druk moeten presteren, en waarin naijver een sluipend gif is.

Misschien minder verrassend (ondanks de plotwending), maar van een menselijke diepgang die zijns gelijke niet kent in de Vlaamse thrillerwereld. Coppers heeft zijn vaste plek verworven op het schavotje naast Geeraerts en Aspe. En hij schrijft stijlvoller.

De jury van de Hercule Poirot-prijs bestond dit jaar uit voorzitter Geert Lambrecht (Knack-Line-extensions), Linda Asselbergs, Johanna Spaey (Knack Focus), Lukas De Vos (nws vrt.be, knack.be) , Patrick Van Gompel (journalist VTM-Nieuws), John Vervoort (Het Nieuwsblad – De Standaard).

Lees hier meer over de Hercule Poirot-prijs.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief