De Congoroman Tropenwee van de Nederlander Henri van Booven uit 1904 is de Nederlandstalige tegenhanger van het iconische Heart of Darkness van Joseph Conrad, dat twee jaar eerder in boekvorm verscheen. Het boek is een striemende aanklacht tegen de kolonisatie in Midden-Afrika. Met deze uitgave is Tropenwee voor het eerst sinds 1948 weer beschikbaar. 

Ook Van Boovens roman is op eigen ervaringen gebaseerd. In 1898 trok hij in dienst van de Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap naar Congo om er op een handelspost te werken. Onderweg naar het binnenland werd hij echter dodelijk ziek, en hij zag zich genoodzaakt onmiddellijk naar de kust en Europa terug te keren.

In Tropenwee verwerkte Van Booven dit persoonlijke trauma tot een roman die van de mythe van een aards paradijs in de tropen en van de beschavende aanwezigheid van de Europeaan in Afrika niets overeind laat. Het is de beschrijving van een helletocht en een zware aanklacht tegen de verdoezeling van de ellende, de ziekten, de hebzucht, de onmenselijkheid, de ontaarding en vooral het grote aantal dodelijke slachtoffers dat de kolonisatie van Midden-Afrika met zich meebracht.

Tropenwee groeide uit tot een bestseller en kende herdruk na herdruk, tot de roman in 1948 spoorloos van de literaire radar verdween. Deze heruitgave van de tekst uit 1948 wordt aangevuld met het volledige Congodagboek van de schrijver, zijn Congobrieven aan zijn moeder en zuster en een aantal schetsen die hij tijdens zijn reis maakte. Brieven en dagboek werpen niet alleen een bijzonder licht op de roman, maar bieden ook inzicht in het creatieve proces dat tot de roman geleid heeft.

Bezorgd en van een nawoord voorzien door Luc Renders.

Meer info?

Tropenwee

De Congoroman Tropenwee van de Nederlander Henri van Booven uit 1904 is de Nederlandstalige tegenhanger van Heart of Darkness van Joseph Conrad. In 1898 vertrok Van Booven naar Congo om er op een handelspost te werken. Onderweg naar het binnenland werd hij echter dodelijk ziek, en hij zag zich genoodzaakt onmiddellijk naar de kust en Europa terug te keren.   In Tropenwee verwerkte Van Booven dit persoonlijke trauma tot een roman, die van de mythe van een aards paradijs in de tropen en van de beschavende aanwezigheid van de Europeaan in Afrika niets overeind laat. Het is de beschrijving van ... lees meer een helletocht en een zware aanklacht tegen de verdoezeling van de ellende, de hebzucht, de ontaarding en vooral het grote aantal dodelijke slachtoffers dat de kolonisatie van Midden-Afrika met zich meebracht. Tropenwee groeide uit tot een bestseller en kende herdruk na herdruk, tot de roman in 1948 spoorloos van de literaire radar verdween.   Deze heruitgave van de tekst uit 1945 wordt aangevuld met het Congodagboek van Henri van Booven, zijn Congobrieven aan zijn moeder en zuster en een aantal schetsen die hij tijdens zijn reis maakte. Brieven en dagboek werpen een bijzonder licht op deze intrigerende roman.   Bezorgd en van een nawoord voorzien door Luc Renders.

€ 29,99

Henri Van Booven

Henri Van Booven (1877-1964), journalist, schrijver en sportliefhebber, publiceerde vooral proza met een autobiografische basis. Tropenwee was zijn debuut en meteen ook zijn meest succesvolle roman. Later schreef hij de eerste biografie over Louis Couperus (Leven en werken van Louis Couperus, 1933), die hij ten huize van Cyriel Buysse in Den Haag had leren kennen.