nieuws

‘Trump is totaal ongeschikt als president.’

Een Amerikaanse psycholoog analyseerde op verzoek de persoon Donald Trump. Zijn oordeel: ‘Extreem extravert, extreem onaardig, narcistisch, wil altijd winnen. Zo’n president hebben wij nog nooit gehad.’

Toen hoogleraar psychologie Dan P. McAdams thuis genoot van zijn sabbatical, werd hij benaderd door het befaamde literair-culturele maandblad The Atlantic. Of hij een psychologisch portret van Donald Trump wilde schrijven. ‘Donald wie?’, vroeg hij zich af. Na maanden research waren zijn bevindingen op zijn minst gezegd duidelijk  en nu ziet hij zijn onderzoek van vorig jaar enkel maar bevestigd door de realiteit. Dat verklaart hij in een artikel in De Morgen.

“Ongeschikt voor een Amerikaans leider. Hij is een boze egoïst zonder doel die niet maalt om de feiten.”

Onderzoekers vonden tot nu toe Richard Nixon de onaardigste Amerikaanse president. “Maar Trump doet Nixon verbleken tot een koorknaap”, roept McAdams uit. Trump stuurde bijvoorbeeld een columniste van The New York Times haar stuk op dat hem niet beviel. Op haar foto had hij gekrabbeld: ‘Het gezicht van een hond!’ “Hij noemt iedereen standaard ‘loser’ of ‘walgelijk’, of zet zijn fans ertoe aan demonstranten een pak rammel te geven. De emotionele kern waarop zijn persoonlijkheid drijft is woede. Gecombineerd met humor is woede de basis van zijn charisma. Woede doordrenkt ook zijn politieke retoriek.”

Lees het volledige artikel hier.

John K. Wilson schrijft het in zijn boek De ramp Trump. De president ontmaskerd zo:

Je hoeft geen gespecialiseerde psycholoog te zijn om te weten dat Donald Trump een narcist is. De heftigheid van die zelfvergoding is wél ongebruikelijk. Het buitengewone narcisme van Trump maakt het hem gemakkelijk zich los te maken van de realiteit, waardoor het pathologisch wordt. Trump is bezeten van zichzelf: hij is dol op iedereen die hem prijst en haalt bij de geringste kritiek fel uit. Dat narcisme voedt veel van zijn slechtste karaktertrekken: zijn anti-intellectualisme, zijn leugenachtigheid, zijn treitergedrag, zijn paranoia en zijn hypocrisie.

In zijn onthullende en grondig onderbouwde boek gaat John K. Wilson nog veel verder. Hij brengt de naakte feiten en ongemakkelijke waarheden over de briesende vastgoedmagnaat uit New York boven de tafel. Er is Trump de racist, Trump de seksist, de leugenaar, de paranoïde Trump, de onwetende, de falende ondernemer Trump, Trump de demagoog, de potentiële dictator, en nog veel meer.

Maar wat weet jij over Trump? Test het in onze fact-checking quiz en laat je verbazen door zijn uitspraken.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief