recept

Try Vegan in april met ‘Vandaag vegan!’

April staat in het teken van ‘Try Vegan’, een campagne van BE Vegan en EVA. Het doel? 1 maand lang plantaardig eten, en wie weet ook daarna vaker voor vegan kiezen. Gelukkig voorziet Try Vegan heel wat handige recepten en nuttige tips & tricks om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. En daar doen ook wij aan mee! 

Try Vegan gaat over proberen. Probeer dus vandaag eens iets nieuws! Wat dacht je van deze knapperige Parmigiana-bladerdeegtaartjes uit Vandaag vegan!  van experts ter zake Miki Duerinck en Kristin Leybaert?

Het Italiaanse ovengerecht Parmigiana bestaat uit laagjes aubergine, mozzarella, tomaat en Parmezaanse kaas. Klinkt lekker, maar niet bepaald vegan! Deze plantaardige versie is minstens zo lekker en bevat bovendien minder vet. De zijden tofu vervangt de mozzarella en de tomatensaus met edelgistvlokken smaakt heerlijk umami. En nu we toch aan het experimenteren zijn, waarom dit smeuïge gerecht niet als vulling voor knapperige bladerdeegtaartjes gebruiken?

VOOR 8 TAARTJES
180 g bladerdeeg, uitgerold
200 g zijden tofu
300 g aubergine, in 16 plakjes
1 ui, in stukjes
1 teentje knoflook, geperst
½ l tomatenblokjes (blik of brik)
zeste van 1 biocitroen
2 eetlepels bloem
1 eetlepel edelgistvlokken
1 eetlepel pijnboompitjes
1 bosje basilicum, gehakt
peper en zout
olijfolie

• Leg de aubergineplakken naast elkaar en bestrooi ze gul met zout. Laat ze 30 minuten rusten, zodat het zout het vocht uit de aubergine kan trekken.
• Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog.
• Stoof de ui goed gaar in wat olijfolie. Bak de knoflook even mee.
• Voeg de tomaten toe en breng ze op smaak met citroenzeste, het basilicum, peper en zout.
• Laat de saus 30 minuten zachtjes koken zonder deksel, zodat de saus indikt. Roer af en toe. Laat de saus daarna afkoelen.
• Verwarm de oven voor op 200 °C.
• Haal de aubergineplakken een voor een door de bloem.
• Verhit wat olijfolie in een bakpan en bak de aubergineplakken aan beide zijden aan. Laat ze afkoelen.
• Snijd de zijden tofu voorzichtig in plakjes.
• Bekleed de bodem en de opstaande randen van 8 muffinvormpjes met het uitgerolde bladerdeeg.
• Leg een afgekoeld aubergineplakje op de bodem van elk muffinvormpje.
• Verdeel een afgestreken eetlepel tomatensaus over de aubergines, leg er een plakje zijden tofu bovenop, kruid met peper en zout en strooi er edelgistvlokken over.
• Ga zo door met de rest van de aubergineplakjes, zijden tofu en tomatensaus.
• Strooi de pijnboompitten erover en bak de taartjes 20 minuten in de hete oven.

Smakelijk!

 

Wil je nog meer inspiratie? Je vindt het hier:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief