nieuws

Uniek debuut over hoe het noodlot door het leven van vijf jonge renners raast

Essay for cheap custom paper JoinPaper.com

Vijf jongens, vijf aardige jongens. Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar.

De val gaat de waarheid niet uit de weg en beschrijft wat werkelijk is gebeurd met de renners. Van een zelfmoord, een coma, een positieve plas, tot een hartstilstand en een dodelijke crash. Van het Kuipke tot Spanje, Italië en Qatar. Voor het eerst wordt deze kettingreactie aan tragedies aan elkaar gelinkt. De val is geen inktzwart boek, maar reconstrueert op indringende wijze het soms grappige, soms tragische, maar altijd realistische relaas van vijf jonge renners.

De vijf sprinten naar de zelfgeschilderde finish op het jaagpad. Doen hetzelfde op het smalle pad rond de Blaarmeersen, het sportpark waar Iljo Dimi voor het eerst de piste op zag rijden. De ‘Skiberg’, daar eindigt de rit, het hoogste punt van de Blaarmeersen. Daar staat een toren die over het natuurgebied uitkijkt. Ze sprinten de berg naar boven, tot de dunne koersbandjes diep in het zand zijn ingegraven. Iljo, Dimi, Wouter, Kurt en Bert stappen af, gooien hun fiets aan de kant en wandelen de ijzeren trap op. Boven op de toren houden ze de hand boven de wenkbrauwen, ze weren de zon en kijken naar hun stad. Hun Gent. Het kan niet beter. De fiets schraagt de vriendschap. Een vijfkoppige rockband in de coulissen. Knipogend, het schuim van de lippen vegend. Het publiek staat klaar. Het doek gaat op. Ze zijn er.

Matthias M.R. Declercq (°1985) schrijft voor o.a. De Morgen, Humo en het wielertijdschrift Bahamontes. Hij woont in Gent, rijdt vaak op het jaagpad en houdt van de Schelde. De val is zijn debuut.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief