nieuws

Unieke Leuven Chansonnier nu ook op CD verkrijgbaar!

Leuven Chansonnier is een 15de-eeuwse liedboek dat in 2015 aan de Alamire Foundation, internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen, werd geschonken. Het unieke liedboek kreeg vorige zomer een tweede leven op de Laus Polyphoniae-concerten in Antwerpen. Vanaf nu is een deel van het liedboek ook op CD verkrijgbaar.

Leuven Chansonnier is een unieke vondst. Het liedboek bevat bekende en soms befaamde composities, maar is vooral kostbaar door de twaalf onbekende stukken die erin staan.

De ontdekking kon rekenen op wereldwijde belangstelling. Vorige zomer werd het liedboek weer tot leven geroepen in de concertreeks Laus Polyphoniae van Amuz, het festival voor muziek van de middeleeuwen en de renaissance.

De muziek uit dit liedboek is vanaf nu ook (deels) vereeuwigd op cd. In Antwerpen is namelijk een plaat voorgesteld met muziek van het Leuven Chansonnier. Het Sollazzo Ensemble uit Zwitserland heeft een deel van de liederen vertaald naar een CD, de eerste uit een reeks van vier. We kijken alvast uit naar de andere CD’s!

 

Je bekijkt de reportage hier.

 

Overzicht

Alamire Foundation

Leuven Chansonnier – Facsimile & Studie/Study

In 2014 verkocht een klein Brussels veilinghuis een uitzonderlijk goed bewaard en tot dan toe totaal onbekend laatvijftiende-eeuws liedboek aan een privékunsthandelaar. Aangezien het een uiterst zeldzaam en zowel muziekhistorisch als algemeen cultureel zeer belangrijk manuscript betreft, kocht de Koning Boudewijnstichting het aan en deponeerde het bij de Alamire Foundation in de Leuvense Parkabdij. Benoemd als het ‘Leuven Chansonnier’ bevat dit sierlijk vervaardigd persoonlijk liedboek negenenveertig profane Franse chansons en één religieus werk op Latijnse tekst, van de hand van gerenommeerde componisten als Johannes Ockeghem (ca. 1420-1497) en Anthoine Busnoys (ca. 1430-1492). Twaalf composities zijn unica. Deze becommentarieerde facsimile is de eerste van een nieuwe reeks, de Leuven Library of Music in Facsimile, met als general editors David J. Burn en Bart Demuyt. De reeks staat in voor kwalitatief hoogstaande reproducties van originele muzikale bronnen die op esthetisch, muzikaal en cultureel vlak bijzonder waardevol zijn. Alle facsimile’s zijn volledig in kleur en op het originele formaat. Ze zijn voorzien van een uitvoerige commentaar, geschreven door een gezaghebbend expert. In 2014, a small Brussels auction-house sold an extraordinarily well preserved and previously entirely unknown late fifteenth-century songbook to a private art-dealer. Given the extreme rarity and immense music-historical and cultural importance of this manuscript, it was subsequently acquired by the King Baudouin Foundation and deposited with the Alamire Foundation in Leuven’s Park Abbey. Now known as the Leuven Chansonnier, this elegantly produced personal object contains forty-nine French-texted secular pieces and one Latin sacred work by leading composers including Johannes Ockeghem (c. 1420–97) and Anthoine Busnoys (c. 1430–92). Twelve of the pieces are unique to the manuscript. The present facsimile with commentary launches a new series, the Leuven Library

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief