nieuws

“Utopia” te bewonderen in Museum Plantin-Moretus

De Koning Boudewijnstichting heeft de kaart “Utopia” van Abraham Ortelius in handen, de visuele weergave die de cartograaf maakte van het boek “Utopia” van Thomas More. Het unieke stuk wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Meer weten over Utopia? Ontdek onze publicaties over het onderwerp!

Op zoek naar Utopia – Jan Van Der Stock

Leuven, december 1516. Op de hoek van de huidige Naamsestraat-en Standonckstraat haalt drukker Dirk Martens het eerste exemplaar van Utopia van de pers. ‘Een gouden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia’, zo luidt de ondertitel. Vijfhonderd jaar later spreekt de ideale staat die de Engelse politicus en Europese humanist Thomas More in zijn werk beschrijft nog steeds tot de verbeelding. In Op zoek naar Utopia maak je kennis met de wereld van More en zijn vrienden, met de idealen en droombeelden die toen door de hoofden van kunstenaars speelden, met het verlangen naar verre horizonten en met het web van nieuwe wetenschap dat geduldig over de werkelijkheid heen werd geweven. Schitterende werken van 15de- en 16de-eeuwse topkunstenaars worden samengebracht in een spannend en intrigerend verhaal, dat je een uniek perspectief op de omwentelingen in de 16de eeuw verschaft.

 

Terug naar Utopia – Geert Heymans & Dirk Tieleman

Classicus Geert Heymans hertaalde de Latijnse tekst van Thomas Mores Utopia in sprankelend Nederlands. Tussen de hoofdstukken door laat journalist Dirk Tieleman moderne denkers Tinneke Beeckman, Marc Buelens, Bea Cantillon, Geert Noels, Rik Torfs, Herman Van Rompuy vertellen wat een boek van 500 jaar geleden vandaag kan betekenen. Elk vanuit hun eigen invalshoek denken ze na over Utopia toen en nu. Fabio Wuytack, regisseur van de documentaire ‘Back to Utopia’, sluit het boek af met een bezoek aan diverse plekken in de wereld waar hij thema’€™s uit Utopia in beeld brengt. Boek en beeld vullen elkaar aan en verrijken het lees- en kijkplezier. Met bijgevoegde dvd.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief