nieuws

Vandaag 80 jaar geleden: Hitlers plannen stortten neer

0

Vandaag exact 80 jaar geleden: een Duits verkenningsvliegtuig stort neer, met aan boord Hitlers plannen voor een aanval van de Duitse luchtmacht op Nederland, België en Luxemburg. Bert Cornelis ontrafelt in Hitler en de Belgen Hitlers blik op ons land, en bespreekt onder andere deze bijzondere gebeurtenis. Speciaal voor deze dag lichten we alvast een tipje van de sluier:

10 januari 1940

Het is een verhaal dat recht uit een oorlogsfilm zou kunnen komen. Op 10 januari 1940, precies tachtig jaar geleden, rond het middaguur stortte in Vucht, een gehucht van Maasmechelen in de Belgische provincie Limburg, een Duits verkenningsvliegtuig neer met aan boord Hitlers plannen voor  een aanval van de Duitse luchtmacht op Nederland, België en Luxemburg. Het gebeuren was toen wereldnieuws.

Hoe belandden die plannen in een Limburgse weide? Een Duitse majoor had de taak gekregen om ze in de buurt van de Rijn naar het front te brengen. De majoor vertrok met de trein vanuit Berlijn. Hij mocht het vliegtuig niet nemen omdat dit te risicovol was.

Maar onderweg kwam de majoor een oude vriend tegen, met wie hij aan de boemel ging. Door hun nachtelijke escapade zou de majoor met de trein te laat op zijn bestemming komen, waarop een andere vriend met het idee kwam om hem naar zijn bestemming te vliegen. Een zware mistbank deed het vliegtuig van koers wijzigen. Toen ze vanuit hun vliegtuig een rivier zagen, dachten ze dat het om de Rijn ging, maar het was de Maas. Ze kwamen zonder brandstof te zitten, met als gevolg een harde noodlanding in de Maaslandse weide.

De toegesnelde grenswacht zag nog hoe de Duitsers documenten wilden verbranden. Beiden werden meegenomen en de in beslag genomen documenten konden gedeeltelijk worden gered. Hitler was razend toen hij het nieuws hoorde en moest zijn aanvalsplannen op België uitstellen.

De commandant van de luchtvloot waartoe de piloot behoorde, werd ontslagen. De piloot die de majoor in zijn vliegtuig had meegenomen, ondernam nog dezelfde dag, uit angst en schaamte voor Hitler, een zelfmoordpoging.

In Hitler en de Belgen lees je nog veel meer verhalen over Hitler en zijn blik op ons land.

Overzicht

Bert Cornelis

Hitler en de Belgen

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger van Adolf Hitler België binnen. Vier jaar lang werd België bezet. Waarom viel Hitler juist ons land aan? Welk beeld had hij van België? Welke toekomst zag hij voor de Belgen in zijn Groot-Germaanse Rijk? Hitler had grote twijfels over het politieke lot van de Belgen. Dit boek brengt zijn aarzelende houding volledig in beeld. Hij wachtte tot het einde, net voor de bevrijding begin september 1944, om België op te splitsen in een ‘Reichsgau Flandern’ en een ‘Reichsgau Wallonien’. Even dacht Hitler eraan om tijdens het Ardennen-offensief midden december 1944 België opnieuw te veroveren en zijn Belgiëpolitiek nieuw leven in te blazen. Dit alles mislukte en leidde tot zijn ondergang. Bij het begin van de bezetting werd in België ernstig overwogen om met Hitler vrede te sluiten. Dat er zelfs in de hoogste koninklijke en politieke kringen over een mogelijk vredescompromis met nazi-Duitsland was nagedacht, was een vervelend gegeven waar in de naoorlogse zegeroes en tijdens de berechting van de collaboratie geen plaats voor was. Daarom is in de naoorlogse historische literatuur dit aspect van de Belgische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog altijd onderbelicht gebleven. Dit boek gaat hier wel dieper op in. En dan is er ten slotte nog het gedetailleerde relaas van alle Belgen die ooit door Hitler persoonlijk werden ontvangen – van koning Leopold III en zijn zus, prinses Marie-José, over ambassadeur Jacques Davignon tot de Waalse Rex-leider Léon Degrelle. Vaststelling daarbij: niet één vooraanstaande Vlaamse collaborateur kwam in de buurt van de Führer. En dit terwijl hij met zijn ‘Flamenpolitik’ de Vlamingen tegenover de Walen bevoordeelde?

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief