Vorig jaar bracht Jeroen Meus een verzameling van 100 heerlijke vegetarische recepten uit: Groentekost

Het idee om een aantal van zijn vegetarische recepten te bundelen sluimerde al langer bij Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus. Groenten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Zo leerde zijn West-Vlaamse bompa hem asperges steken, en met zijn broers zat hij urenlang boontjes te doppen aan de keukentafel of kilo’s tomaten te roerzeven. Het geluid van de vermoeide passe-vite na urenlang draaien staat in zijn geheugen gegrift. Voor Groentekost selecteerde Jeroen zijn favoriete recepten en bedacht hij ook een aantal gloednieuwe bereidingen.

Ontdek hier al een winters gerecht uit Groentekost!

Gnocci met boerenkool, courgette en tomatensaus

Een Belgisch-Italiaanse ovenschotel die druilerige dagen zo doet vergeten.

Ingrediënten:

  • 1 boerenkool
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • een halve chilipeper
  • 1 potje zongedroogde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 g mascarpone
  • 500 g gnocchi
  • 1 courgette
  • 150 g gemalen mozzarella
  • gedroogde oregano
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • boter
  • olijfoliepeper en zout

STAP 1

Breng gezouten water aan de kook. Scheur de bladeren van de boerenkool in stukken en kook ze zacht. Giet ze daarna in een zeef en houd apart.

STAP 2

Verhit een scheut olie in een pot. Snijd de sjalot en 1 knoflookteentje grof en snipper de chilipeper. Stoof ze aan in de olie. Giet de zongedroogde tomaten door een zeef en voeg ze toe aan de pot. Schep er de tomatenpuree bij en laat even meebakken. Blus met de witte wijn en breng aan de kook. Voeg er tot slot ook het blikje tomatenblokjes aan toe. Zodra de tomatensaus het kookpunt heeft bereikt, doe je er de mascarpone bij.

STAP 3

Kook de gnocchi gaat in hetzelfde water als de boerenkool. Zet een grote pan op het vuur met een goede scheut olijfolie en een klontje boter. Schep de gnocchi uit het water wanneer ze komen bovendrijven en bak ze in de pan. Plet het tweede knoflookteentje en voeg het toe aan de gnocchi. Stoof de boerenkool kort mee met de gnocchi en kruid met peper en zout. Doe de gnocchi en boerenkool in een ovenschaal. Snijd de courgette in grote stukken. Laat weer een scheut olijfolie heet worden en stoof er de courgette in gaar. Kruid met peper, zout en wat oregano. Doe de courgette in de ovenschaal.

STAP 4

Mix de tomatensaus in de blender. Kruid indien nodig bij met cayennepeper en/of paprikapoeder. Schep de tomatensaus over de gnocchi en bestrooi met gemalen mozzarella. Zet de ovenschaal een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 175°C.

 

Meer recepten vind je in:

Groentekost

Het idee om een aantal van zijn vegetarische recepten te bundelen sluimerde al langer bij Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus. Groenten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Zo leerde zijn West-Vlaamse bompa hem asperges steken, en met zijn broers zat hij urenlang boontjes te doppen aan de keukentafel of kilo’s tomaten te roerzeven. Het geluid van de vermoeide passe-vite na urenlang draaien staat in zijn geheugen gegrift.   Voor Groentekost selecteerde Jeroen zijn favoriete recepten en bedacht hij ook een aantal gloednieuwe bereidingen.

€ 29,99

Jeroen Meus

Jeroen Meus (°1978) is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven en roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert. De reeks gelijknamige en al even succesvolle kookboeken die daarop volgden verleidden heel Vlaanderen tot achter het fornuis. [youtube code="BzOTYV_82R8"]