nieuws

Veggie voor het klimaat

Iets doen voor het klimaat en tegelijkertijd genieten van een heerlijke maaltijd? Met deze 7 boeken maken we het mogelijk. Een verandering van dieet is namelijk de efficiëntste manier om je voedinggerelateerde klimaatafdruk te verkleinen. Dat zegt Pieter Boussemaere in zijn Tien klimaatacties die werken.

Wist je dat wat we eten en drinken een grotere klimaatimpact heeft dan bijvoorbeeld ons gemiddelde elektriciteitsverbruik, onze doorsnee reisgewoontes of verbruik van warm water? Grofweg komt het hierop neer: wie enkele dagen per week geen vlees eet, knabbelt al snel zo’n 2 procent af van zijn persoonlijke klimaatafdruk. Vegetariërs (geen vlees, geen vis) verkleinen hun klimaatafdruk met gemiddeld 4 tot 6,5 procent.

En de grootste klimaatwinst komt, niet verwonderlijk, van een veganistisch dieet. Dat houdt in dat je geen vlees, vis, kaas, eieren of zuivel naar binnen werkt. Zo’n dieet staat garant voor een verkleining van je persoonlijke klimaatafdruk met gemiddeld 6 tot 9 procent. Eigenlijk maakt het precieze getal minder uit: de bottomline is dat wie minder vlees en zuivel eet sowieso een belangrijke milieu- en klimaatinspanning levert. En als Pieter Boussemaere het zegt, dan doen we dat.

Tijd om je van inspiratie te voorzien dus!

 

Honger!  van Mme Zsazsa is een smakelijke verzameling van vegetarische (soms zelfs veganistische) succesrecepten voor het avondeten. Ze zijn afgestemd op een gezin met kinderen waarin het avondeten snel, gezond, niet te alledaags, maar vooral gewoon lekker moet zijn. Klinkt je als muziek in de oren? Dan is dit het boek voor jou!

Graag ook wat ideetjes voor lunch en snacks? Dan biedt De groene keuken raadt met een waaier aan recepten voor fingerfood, soepen, gevulde groenten, pasta’s en risotto’s, quiches en zoveel meer. Uitproberen maar!

En last but not least hebben we natuurlijk nog de dames van De Vegetarische Kookstudio, Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Dit duo voorziet de wereld al dertig (!) jaar van vegetarische kookinspiratie. Ze hebben intussen al heel wat boeken op hun naam staan. Het begon allemaal met Vegetarisch genieten in 2011, een collectie originele recepten waarbij het water je in de mond loopt. Daarna volgden Veggie voor starters (2013), Veggie burgers, balletjes en broodbeleg (2015) en La cucina verde (2017), dat zelfs de Pomo d’Oro-publieksprijs won.

In 2018 gingen Miki en Kristin nog een stapje verder. In Vandaag vegan!  kiezen ze volledig voor de plantaardige keuken. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, maar ook voor de nieuwsgierige starter. Ontdek hier en hier alvast enkele receptjes.

 

Voilà, nu heb je geen enkel excuus meer 😉

 

Overzicht

Kristin Leybaert / Miki Duerinck

Veggie voor starters

Wat ben je met honderd argumenten waarom het zo belangrijk is om vaker vegetarisch te eten als je geen idee hebt hoe je lekker kunt koken zonder vlees en vis? Ja, er is een fantastisch aanbod aan plantaardige producten, maar hoe combineer je dat allemaal tot een heus gerecht? Wat kun je zoal bekokstoven met al die soorten groenten, granen, peulvruchten, noten en pitten? Hoe geef je dan smaak aan je gerecht? Moet er altijd een vleesvervanger op het bord liggen? En tussen haakjes, zijn die vleesvervangers wel lekker? Veggie voor starters is een gids om anders te leren koken, met groenten in de hoofdrol. Je krijgt een overzicht van wat er allemaal mogelijk is in de vegetarische keuken. Elk product, of het nu een graan is, een peulvrucht of een vleesvervanger, wordt geïllustreerd met een of meerdere heerlijke recepten. Tussendoor krijg je uitleg over de verschillende producten en krijg je tips aangereikt om het koken handig aan te pakken. Wat schaft de pot? Een uitgebreid aanbod aan verleidelijke hoofdgerechten, zoals auberginetaart met kerstomaatjes, gevulde puntpaprika, cashewnotengebakjes en exotische groenteburger. Originele bereidingen met peulvruchten, van erwtenballetjes en stoofpotjes tot flensjes gevuld met linzen en spinazie. Bereidingen op basis van soja waarmee je vriend en vijand overtuigt, bijvoorbeeld kokos-tofukoekjes, gevulde ravioli of een Thaise groentecurry. Feestelijke seitanrecepten, ondermeer een brochette in hazelnotenbeslag en knapperige flapjes. Stoofpotjes met quorn, maar ook zelfgemaakte quornburgers en gevulde spitskoolrolletjes. Een keuze aan heerlijke pastagerechten, zelfs met wintergroenten, en leuke receptjes voor de bereiding van rijst, quinoa, gierst of polenta. En groenten, groenten, groenten…niet alleen de vele manieren waarop je ze kunt gebruiken als bijgerecht, maar ook hoe je ze verwerkt in soepen, sausjes, broodsmeersels en tapenades. Als kers op de taart krijg je tips om je desserts eens anders aan te pakken, en kun je geni

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief