nieuws

Moneyland: Het verborgen geld van de superrijken en multinationals

Fout geld. Vroeger kon je dat uitgeven aan een auto, een luxevakantie of een bontjas. Veel meer zat er niet in. Tot een paar bankiers in Londen op een briljant idee kwamen. Zou het niet mogelijk zijn om een veilige haven te creëren, een plek waar de belastingdienst je foute geld nooit zou kunnen vinden? In Moneyland laat Oliver Bullough ons zien hoe de rijken en de superrijken, de criminelen en de multinationals er de afgelopen decennia in geslaagd zijn om hun geld uit  handen van de belastingdienst te houden.

Bullough legt uit hoe de rijken alsmaar rijker worden en hoe sommige landen tot het uiterste gaan om grote bedrijven binnen te halen, zodat uiteindelijk alleen de gewone man nog zijn belasting betaalt. Hij neemt ons mee naar de wereld van de gewetenloze superrijken, die hun rijkdom maar wat graag etaleren, zolang ze maar niets hoeven te delen.

‘Als je wilt weten waarom de rijken steeds rijker worden en alleen gewone mensen nog belasting betalen, dan is dit hét boek dat je moet lezen.’ – John le Carré

‘Bereid je voor op een huiveringwekkende trip, een rondreis door de weerzinwekkende wereld van de superrijken.’ – The Sunday Times

In ‘A Kleptocracy Tour of London’ vertelde Bullough al over Moneyland.  Vanwaar komt al het geld? Hoe komt een shellcompany tot stand? Waarin wordt het geld geïnvesteerd? (Bekijk het fragment hieronder.) Zijn boek is sinds deze week ook in Nederlandse vertaling in de (online) boekhandel te vinden.


Bron: Waterstones, YouTube

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief