nieuws

Verhalen uit WOII: Het verzet van De Zwarte Hand

Kurt Van Camp vertelt na twee decennia opzoekingswerk en tal van getuigenissen van betrokkenen en nabestaanden het verhaal van het verzet van De Zwarte Hand.

Het verzet van De Zwarte Hand verschijnt exact negenenzeventig jaar na het ontstaan van de kiemen van de verzetsgroep De Zwarte Hand in juni 1940. Op 27 oktober 1941 werd De Zwarte Hand opgerold. Wat begonnen was als een spannende poging om de Duitse bezetter en zijn lokale medewerkers uit te dagen en te intimideren, kwam daarmee abrupt ten einde.

Van de prille verzetsgroep, die vooral bestond uit jongeren uit Klein-Brabant en de Rupelstreek, verdwenen er 109 voor vele jaren in de Duitse gevangenissen en kampen. Voor meer dan 70 van hen kwam de bevrijding helaas te laat.

Het verhaal van De Zwarte Hand houdt Klein-Brabant en de Rupelstreek al jaren in de ban. In de eerste plaats omdat de tragische gevolgen van relatief kleine verzetsdaden een zware impact hadden op de lokale leefgemeenschappen. Anderzijds omdat de tragiek nog versterkt werd door de grote verschillen in het lot van de getroffen verzetslieden en hun families.

Dit boek vertelt het volledige verhaal van De Zwarte Hand: van de ontstaansredenen in de zomer van 1940, de groei van de groep, haar intenties en haar schuchtere verzetsdaden. Het verhaal ook van roekeloosheid, de massale arrestaties in de herfst van 1941 en de bikkelharde repressie door het Duitse gerechtelijke apparaat.

Dit verhaal staat model voor de dramatische ervaringen die zovele politieke gevangenen en verzetsstrijders tijdens de oorlogsjaren zouden ondergaan. De vraag hoe het zover is kunnen komen, waarom relatief kleine verzetsdaden zo zwaar moesten worden bestraft, en de impact van het verzet en de repressie van De Zwarte Hand op de lokale leefgemeenschappen beroeren 75 jaar na het einde van de oorlog nog altijd de gemoederen.

“Als kind van een overlevende ontmoette ik Kurt Van Camp enkele jaren geleden tijdens mijn oorlogsherinneringswerk. Gedurende vele jaren verdiepte hij zich in dit stukje Belgische geschiedenis, sprokkelde alle informatie en documentatie die er bestond bijeen en begon aan zijn levenswerk over onschuldige mensen die voor hun idealen opkwamen. Intussen kent hij elk dossier in detail en lijkt het alsof hij ze alle 111 persoonlijk heeft gekend.”

– Hilde Vivijs
Dochter van Louis Vivijs, lid van De Zwarte Hand, overleden op 2 mei 2012
Nicht van Staf Vivijs, lid van De Zwarte Hand, overleden op 29 april 2007
Vriendenkring De Zwarte Hand

Lees hier meer over het boek en de auteur:

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief