nieuws

Verhalen uit WOII: ‘Het XXste Transport naar Auschwitz’

Geschiedenis is er om niet te vergeten. Om ons de slachtoffers van geweld te blijven herinneren. In de reeks ‘Verhalen uit WO II’ vervullen we deze plicht. Het XXste Transport naar Auschwitz is het tweede boek in de reeks. 

Op 19 april 1943 vertrekt vanuit de Dossinkazerne in Mechelen het XXste Transport. 1631 Joodse mannen, vrouwen en kinderen zijn op weg naar Auschwitz. Naar de dood.

Het XXste Transport zal uiteindelijk de geschiedenis ingaan als hét transport van het verzet. Een unicum in België en ver daarbuiten… Gewapend met één revolver, een stormlamp en rood zijdepapier slagen drie jonge mannen erin de trein te doen stoppen tussen Boortmeerbeek en Haacht. Zeventien gevangenen worden bevrijd.

Deze reddingsoperatie van George Livschitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon is uniek in de geschiedenis van de Holocaust. Het was de enige deportatietrein die door het verzet gestopt werd.

Van alle transporten die vertrokken uit Mechelen is dit een van de ritten met de meeste ontsnappingen. Tussen Boortmeerbeek en Haacht werden er al zeventien gevangenen bevrijd. Uiteindelijk slagen nog meer dan tweehonderd gevangenen erin om te ontsnappen voor de trein de Belgische grens bereikt. Een aantal van hen wordt neergeschoten. Anderen worden opnieuw door de nazi’s aangehouden. Maar de meesten ontkomen aan het lot dat hen in Auschwitz te wachten staat.

Van alle gedeporteerden overleven uiteindelijk 150 mensen of 10,8% van het hele transport de kampen. Vergeleken met het voorgaande (1,3%) en het volgende (2,7%) transport is het XXste Transport ook wat het aantal overlevenden betreft een uitzondering.

Het XXste Transport naar Auschwitz beschrijft de ontsnappingen, hoe het transport werd samengesteld en wat de overgrote meerderheid van de gedeporteerden te wachten stond. De talloze getuigenissen confronteren de lezer met de raciale vernietigingsdrang van de nazi’s en vertellen hoe sommigen daar ternauwernood aan wisten te ontsnappen.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief