nieuws

[VIDEO] ‘Het Merk België’ in de Kamer

Welke kansen en uitdagingen zijn er voor het merk België? Welke dynamiek bepaalt dat merk en de beleving ervan tegenwoordig? En is het tijd voor een nieuw verhaal voor de nv België? Wouter Verschelden en Jan Callebaut zochten het uit in Het Merk België, uitgegeven bij Manteau.

De Belg en zijn land: het is geen overrompelend liefdesverhaal. Op wat gekte rond de Duivels, frieten, bier en chocolade na is er nauwelijks passie voelbaar rond het merk België. Ons land hangt aan elkaar door de ratio, de zakelijke afweging is wat ons bindt. We hechten aan de sociale zekerheid, een goede levensstandaard, de economische welvaart, maar we delen geen droom. Er is geen verhaal van eenheid, geen bindend idee van ‘Belgian exceptionalism’.

‘De Vlaming voelt zich meer thuis in België dan de Franstalige. Die kentering is straf.’

Het zijn bevindingen uit CrowdPulse, een groot kwalitatief onderzoek door WHY5Research. Het verrassende onderzoek geeft een unieke inkijk in de denkpatronen en diepere associaties die de kiezer vandaag maakt. De rode draad: de Vlaming voelt zich het meeste ‘thuis’ in het huidige België, Franstaligen iets minder en moslims dramatisch minder. Dat heeft grote gevolgen voor de maatschappelijke en politieke toekomst van dit land.

Jan Callebaut en Wouter Verschelden gingen met dit onderzoek aan de slag. In Het Merk België bieden ze inzichten aan en formuleren ze heldere conclusies en vooruitzichten over België.

Het boek werd gisteren gelanceerd in de Salons van de Kamer, met een inleiding van de kamervoorzitter en Rik Torfs. Ook VTM Nieuws was aanwezig. Het fragment kan je hier bekijken (vanaf 16:03).

merk belgie

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief