nieuws

Video. ‘Een jihad van liefde’ nu ook een boek. ‘Ik wil Loubna onsterfelijk maken’

Vanaf vandaag, 9 maart, ligt Een jihad van liefde in de boekhandel, boek van Mohamed El Bachiri, Molenbekenaar van Marokkaanse afkomst en moslim. Hij verloor zijn grote liefde en de moeder van zijn drie jonge kinderen, Loubna Lafquiri, op 22 maart 2016 bij de aanslagen op de metro van Brussel. Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind december beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie.

Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Het resultaat is een sobere tekst van een grote wijsheidDavid Van Reybrouck werd diep geraakt door de oproep van liefde van Mohamed El Bachiri en bracht zijn indrukwekkende boodschap onder woorden in Een jihad van liefde.

Ook op VTM doet Mohamed El Bachiri zijn oproep tot liefde.
“Vandaag is mijn verdriet onmetelijk. Ik hou me alleen overeind dankzij en door de liefde. Ik spreek over de jihad die geen haat kent.”

Die dag

Ik had vrijaf.
Zij nam de metro.
Een van haar vriendinnen kwam me opzoeken.
Ze zei dat er een aanslag gepleegd was.
Ik had direct een slecht voorgevoel.
Ik zag dat ze na 9:10 niet meer online was geweest.
Toen wist ik genoeg.
Ik ging naar mijn ouders.
Met een deken om me heen stortte ik in.

Voor de rest heb ik een soort geheugenverlies.
Ik ben in een andere dimensie.
Alleen zo kan ik leven.

In De Wereld Draait Door, praat David Van Reybroeck over de samenwerking met Mohamed El Bachiri:
‘Ik heb een zeer groot mens ontmoet en ik heb het voorrecht gehad zijn verhaal te mogen opschrijven.’

Voor El Bachiri is het verhaal nog meer dan een boodschap van liefde en medemenselijkheid. Het is ook een vorm van therapie en een manier om Loubna en haar nagedachtenis te vereeuwigen. “Als het troost kan bieden en een beetje goeds voor iedereen, dan zou dat heel mooi zijn,” concludeert hij in een interview in De Morgen.

Het volledige artikel lees je hier.

Aan deredactie.be vertelt hij het volgende: “Ik vind het belangrijk dat jongeren het lezen, erover nadenken en discussiëren, gedachten uitwisselen. De mensheid is ook tot het beste in staat. We hebben allemaal iets goeds in ons dat we moeten cultiveren en ontwikkelen.’

Het volledige interview kan je hier bekijken.

Wil je Mohamed El Bachiri zelf een boodschap sturen, een suggestie doen, of een hart onder de riem steken? Dan kan dat via Jihad.Amour2016@gmail.com.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief