nieuws

Vierde leerjaar schrijft boek met Do Van Ranst

2019 Was een jubileumjaar voor Do Van Ranst. Hij vierde zijn 20ste verjaardag als auteur met een schrijfwedstrijd voor klassen uit de lagere school. Meer dan 100 enthousiaste klassen deelden de gekste ideeën, maar het vierde leerjaar van Oudenbos, Lokeren, kwam als winnaar uit de bus. Zij verzonnen het idee voor het nieuwe boek van Do Van Ranst. Dat boek wordt op maandag 17 juni voorgesteld op de winnende school.

Do Van Ranst vierde in 2019 zijn 20ste jubileum als auteur. En dat zette hij in de bloemetjes met een literair avontuur voor klassen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar. Zij werden uitgedaagd om een knotsgek, levensecht of meeslepend idee te verzinnen voor het nieuwste boek van Do Van Ranst. Dat idee zou Do uitwerken tot een nieuw boek en dat boek ligt vanaf volgende week in de winkel.

Meer dan 100 klassen smeten zich op de uitdaging en stuurden de meest waanzinnige ideeën, uit het leven gegrepen thema’s of helemaal uitgewerkte verhalen door. Uit die inzendingen selecteerde een jury een shortlist van 10 finalisten, maar slechts één klas kon uiteindelijk winnen en dat werd het vierde leerjaar van meester Fred uit Oudenbos, Lokeren. Zij wonnen een boekenpakket voor in de klas, hun idee wordt uitgewerkt tot een écht boek en alle leerlingen kregen een actieve rol in het boek.

Uit het juryverslag van het winnende idee
“Deze inzending gaf ons meteen een goed gevoel. De fantasie van deze klas blijkt erg groot en laat tegelijk de auteur toch nog verder dromen en denken. Het feestelijk gegeven van de wedstrijd linkt wonderwel met de magische, lollige insteek van dit idee. Dat de klas (met drie puntjes op het eind van de inzending) de auteur wat op z’n honger laat zitten (en nu? En nu? En nu?) is een pluspunt. Dit idee snijdt op geen enkele manier een echt thema of problematiek aan, maar geeft tal van mogelijkheden wat betreft sfeer en genre. Proficiat!”

Maandag werd, hobbydag, zoals het eindresultaat heet, voorgesteld op de winnende school en dat zorgde voor een fantastisch feest. In het boek stellen alle leerlingen hun favoriete hobby voor. Simon heeft wel een heel speciale sport en bij zijn spreekbeurt loopt het grondig mis…

Bekijk de reportage van TV Oost hieronder voor heel wat blije gezichten.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief