nieuws

Vijftig “schilderachtige” plekken, vroeger en nu in ‘Op reis met Vlaamse meesters’

In Op reis met Vlaamse meesters leidt VRT-journalist Jos Vandervelden je naar locaties in Vlaanderen of Brussel waar onze grootste schilders hun schildersezel opstelden. Ooit vonden ze het de volmaakte plekken om te verzinnelijken op het canvas. Vaak zijn ze het nu nog. Soms zijn ze het niet meer.

Op reis met Vlaamse meesters vertelt het verhaal achter vijftig werken uit de Vlaamse schilderkunst van de laatste zeshonderd jaar.

James Ensor hoorde en schilderde de feestmuziek op de hoek van de Vlaanderen straat in Oostende. Xavier De Cock zag nog koeien in de zompige modder van de nu drukke Meersstraat in Gent. Pieter Breugel aanschouwde hoe de drie blinden voorbij schuifelden voor de kerk van Sint Anna­-Pede. Fernand Khnopff zag Brugge op zijn mooist in het spiegelende water. En Peter Paul Rubens vond eindelijk zijn schilders­ én familiegeluk in het Brabantse Perk.

Stuk voor stuk weergaloze schilderijen om te ontdekken of te herontdekken dus. Bij elk schilderij schetst Jos Vandervelden het cultuurhistorische verhaal. Hij voert je langs de stedelijke ontwikkelingen in de middeleeuwen, de industriële vooruitgang, de natievorming van België en de oorlogen.

Bij elk schilderij staat fotografie van Alexander Dumarey, die de 50 beelden maakte van de schilderlocaties zoals ze er nu bij liggen: in hun essentie, zonder opsmuk, zonder oordeel.

Tot slot krijg je bij elke locatie een handvol tips voor een bezoek aan historische monumenten, culturele bezienswaardigheden en waardevolle natuurgebieden in de omgeving. Op reis met Vlaamse meesters is hét boek voor de kunst- en uitstapjesliefhebber!

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief