nieuws

‘¡Viva Cuba!’ in het spoor van de Cubaanse revolutie 60 jaar geleden

1 januari 1959 – 60 jaar geleden greep Fidel Castro de macht in Cuba, de start van het communistische regime. Dirk Tieleman en Lut Baten volgen het spoor van de Cubaanse revolutie, of wat ervan overblijft.

Na een jarenlange strijd nam Fidel Castro op 1 januari 1959 in Cuba definitief de macht over van de dictator Batista. Het was het begin van het communistische regime, dat tot op de dag van vandaag Cuba regeert. In 2008 kwam de ‘zachtere’ broer van Fidel, Raúl Castro, aan de macht. De eerste stappen richting de liberalisering van de Cubaanse economie zijn gezet.

Sinds april 2018 staat er geen Castro meer aan het roer van Cuba, maar een man die zelfs niet mee heeft gevochten in de revolutie van 1959. Een nieuw tijdperk lijkt aangebroken… Het perfecte moment voor een reis door Cuba, langs de mijlpalen van de revolutie. Dat is exact wat Dirk Tieleman en Lut Baten hebben gedaan. Wat hebben de Castro’s na 60 jaar nagelaten? Hoe is het eiland er nu aan toe? En wat vindt de bevolking van de veranderingen?

Ze trokken door het land, spraken met Cubanen van allerlei slag en leeftijd, en schreven hun bevindingen neer in een prachtig boek: ¡Viva Cuba!  Fidel Castro is nog steeds aanwezig in het straatbeeld, maar de revolutie is voor velen al lang geschiedenis. De blik is op de toekomst gericht en wie kan, verdient zijn brood in een nieuwe economie, gericht op toerisme. Deze Cubanen vormen een nieuwe klasse in een klasseloze samenleving en willen vrij zijn in denken en doen.

Eén ding verbindt hen: ze dragen allen het eiland in hun hart. ¡Viva Cuba!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief