nieuws

Vlaams magisch realisme in ‘De vergetene’ van Steven Braekeveldt

0

Steven Braekeveldt verweeft in zijn debuut De vergetene het magische met het realistische. In een wervelend verhaal over zijn grootvader, John Steinbeck en Robert Kappa, neemt hij je mee over de hele wereld.

Het verhaal…

Een man leidt tussen 1901 en 1947 een waanzinnig leven. Van West-Vlaanderen via Canada naar de Verenigde Staten, Spanje en Rusland. De vergetene is het fascinerende levensverhaal van een man die vergeten is door de geschiedenis, maar niet door zijn kleinzoon. Een met vaart geschreven vertelling die je achterlaat met één niet te beantwoorden vraag: hoe kan iemand zoveel levens hebben gehad?

“Mijn grootvader was een slecht mens. Zelfs in de omhelzing van de dood genoot hij van de pijn en de geur van zwavel uit de verminking die zijn voorhoofd deed splijten. Daar lag hij, seconden verwijderd van de krochten van de diepe donkerte die hem voor eeuwig zou opslokken. En toch had hij nog de wil – maar niet de kracht – om uit te halen naar ‘die zwarte kraaien’, zoals hij de priesters placht te noemen, en de klus af te maken met een stomp in de maag die oude, duistere herinneringen opriep aan de dagen dat hij een hooggeplaatste SS-officier was.”

Ook Anna Luyten is alvast fan!

‘Alsof de grootmoeder van de magisch realistische schrijver Márquez een West-Vlaams familielid had, zo leest dit boek. Een verhaal over de wonderlijke, pijnlijke, desastreuze, destructieve en avontuurlijke kanten van een man die niet genoeg had aan één bestaan. De gedrevenheid en verwondering waarmee de kleinzoon zijn grootvader in de geschiedenis achterna reist – van het negentiende eeuwse Ingelmunster via de nachtclubs en de bendes van Chicago en New York over de velden van Canada tot Berlijn en Stalingrad in oorlogstijd – maken van dit boek een unieke en rijke leeservaring.’

Meer info?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief