nieuws

Voetbalmakelaars op zoek naar goud

Het Belgische voetbal is de laatste weken veel in het nieuws geweest. Is het dan toeval dat er net nu een boek verschijnt over de wereld van voetbalmakelaars? Ja. De Nederlandse journalisten Tom Knipping en Iwan van Duren hadden net hun tekst voor Weekendmiljonairs  ingeleverd bij de uitgeverij (er werd al een pint gedronken op het halen van de deadline), toen de nieuwsalerts over het Belgische voetbal binnenstroomden. De auteurs zetten zich nog aan een extra nawoord met de titel ‘De Belgische bom’ en sinds deze week is Weekendmiljonairs. Voetbalmakelaars op jacht naar goud  in de boekhandel te vinden.

Weekendmiljonairs. Voetbalmakelaars op jacht naar goud

Een Picasso aan de muur is tegenwoordig goedkoper dan een Neymar op het veld. Een Messi is meer waard dan een Monet. De Wolf of Wall Street is tegenwoordig te vinden in de skyboxen van de stadions. Spelershandel is de nieuwe goudmijn geworden. Kapitalisme in kwadraat. Want waar anders verdien je dertig miljoen euro op een dag? Waarom gaf Ronaldo een Grieks eiland cadeau aan zijn makelaar? De betrokkenen zwijgen over de deals als ware er een omerta.

Voetbal is allang geen spelletje meer, maar een miljardenindustrie. Toen Johan Cruijff 45 jaar geleden voor zes miljoen gulden werd verkocht aan FC Barcelona was men geschokt. ‘Welk mens is zoveel waard?’ Cruijff en vooral zijn schoonvader bleken de opmaat voor een ongekende goudkoorts. Intussen verdwijnt er jaarlijks bijna een miljard euro naar rekeningen van voetbalmakelaars. De auteurs nemen de lezer mee naar een wildwestwereld waar voormalige videotheekeigenaren en ex-kerstbomenverkopers de handel bepalen. Achter de glitter en glamour van de spelersmarkt schuilt een keihard door cash gedreven systeem waar het adagium ‘Show Me The Money’ de norm is. Een kleurrijk gilde van voormalige pizzabakkers, nachtclubhouders en ijsco-inpakkers heeft de miljardenindustrie in een ijzeren greep. Ze kopen complete clubs en opleidingscentra. In Weekendmiljonairs  lees je meer over hoe in de schaduwen van de schijnwerpers het echte spel wordt gespeeld.

Afgelopen week was er al meerdere media aandacht voor het boek van Knipping en Van Duren. De stukken lees je hier terug:
Let op: sommige artikels staan achter een betaalmuur.

De Morgen

HUMO

Het Nieuwsblad

Voetbalmagazine

Weekendmiljonairs  is ook online te bestellen. Klik hier voor meer info.

Overzicht

Iwan van Duren / Tom Knipping

Weekendmiljonairs

Een Picasso aan de muur is tegenwoordig goedkoper dan een Neymar op het veld. Een Messi is meer waard dan een Monet. De Wolf of Wall Street is tegenwoordig te vinden in de skyboxen van de stadions. Spelershandel is de nieuwe goudmijn geworden. Kapitalisme in kwadraat. Want waar anders verdien je dertig miljoen euro op een dag? Waarom gaf Ronaldo een Grieks eiland cadeau aan zijn makelaar? De betrokkenen zwijgen over de deals als ware er een omerta. Niet voor niets is dit pas het eerste boek over de machtigste mannen in de voetbalwereld. Voetbal is allang geen spelletje meer, maar een miljardenindustrie. Toen Johan Cruijff 45 jaar geleden voor zes miljoen gulden werd verkocht aan FC Barcelona kwamen er Kamervragen. ‘Welk mens is zoveel waard?’ Cruijff en vooral zijn schoonvader bleken de opmaat voor een ongekende goudkoorts. Intussen verdwijnt er jaarlijks bijna een miljard euro naar rekeningen van voetbalmakelaars. De auteurs nemen de lezer mee naar een wildwestwereld waar voormalige videotheekeigenaren en ex-kerstbomenverkopers de handel bepalen. Achter de glitter en glamour van de spelersmarkt schuilt een keihard door cash gedreven systeem waar het adagium ‘Show Me The Money’ de norm is. Een kleurrijk gilde van voormalige pizzabakkers, nachtclubhouders en ijsco-inpakkers heeft de miljardenindustrie in een ijzeren greep. Ze kopen complete clubs en opleidingscentra. In de schaduwen van de schijnwerpers wordt het echte spel gespeeld. Waarom een Messi tegenwoordig meer waard is dan een Monet leest u in Weekendmiljonairs.

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief